karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Det är chilipastan som gör pastan!

Publicerad 2023-09-02 15:36:36 i Allmänt,

 
Trodde jag fått en paprikaplanta av dottern. Det trodde jag tills jag bet i en färdig frukt. Utan tvekan var det chili jag odlat! Men, den ger en riklig skörd. Efter en vecka i Jämtland fanns det tolv stora, röda frukter så vad göra? Chilipasta förstås.
 
EN LITEN BURK CHILIPASTA
12 stora chilifrukter, starka
1 stor gul lök
6 -8 vitlöksklyftor
1 msk finstött spiskummin
1 tesked finstött svartpeppar
2-4 msk olivolja
salt efter smak
 
Dela, kärna ur och skölj chilin. Lägg den på en bakpåappersklädd plåt med utsidan uppåt och rosta den i 225 grader tills den börjat svartna, ca 15 minuter.
Skala och dela lök och vitlök i hyfsat små bitar. Allt skall gå i matberedare så du behöver inte hacka.
Ta ut paprikorna och lägg dem i matberedare, de behöver inte skalas. Lägg i övriga ingrediender 
och kör sönder till en pasta. Späd under tiden med oljan så pastan blir smidig. Fyll en burk, klart!
 
Recept på rätten ovan:
 
Kyckling med kryddig pasta
 
2 st bröstfiléer av kyckling
2 tsk rökt paprikapulver
salt och svartpeppar
 
Valfri pasta men gärna någon sort där såsen tränger in
rikligt med bra saltat vatten
 
2-3  msk chilipasta (eller sambal oelek som du köper färdig, alla odlar ju inte chili)
1/2 dl smält smör (eller olja men smör blir godast)
en näve grovriven parmesan
Blandas till en tjock sås
 
Skär kycklingen i strimlor och krydda med paprikan, salt och svartpeppar. Stek den så den blir helt genomstekt.
Koka pastan efter tiden som står på paketet. Häll av vattnet och blanda den mede såsen, lägg den stekta kycklingen runt om och servera med ett lätt rött vin.Italienare från Piemonte blir jättebra.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela