karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Vad jag alltid har hemma plus en god soppa på vad kolonilotten erbjuder just nu

Publicerad 2023-07-17 14:04:00 i Allmänt,

Det är lätt för dig som är kock hör jag då och då. Nej, det är inte lättare för mig att laga mat, möjligen tycker jag det är roligare än många andra. För jag bara älskar att fixa i köket. Men, det går så mycket lättare om man har några "måsten" i kyl, frys och skafferi. Jag är aldrig utan hemvispad majo, har alltid en burk pesto i kylen, är aldrig utan Västerbottenost och parmesan. Alla mjölkprodukter som behövs för matlagning finns i kylen. Mjölk, grädde, creme fraiche, filmjölk, smör (aldrig margarin) och då och då någon youghurtprodukt. ALDRIG smaksatta, det kostar bara extra och blir så mycket godare om man gör det själv. En riktigt bra olivolja, en rapsolja och en bra balsamvinäger, helst vit. ALDRIG smaksatt olja eller vinäger heller, vill man det skall smaka tryffel eller citron t ex så smaksätt med detta själv. Svartpeppar i en kvarn, blandad svart, vit och grönpeppar i en annan. Några färska kryddor, blanda hur just din smak är, själv gillar jag timjan, salvia, persilja och så naturligtvis basilika till peston. Sommar och höst odlar jag själv i växthuset på kolonilotten, på vintern har jag alltid några krukor i köksfönstret. Men, oregano är allra bäst torkad, ger så mycket bättre smak då så fast jag har lotten full köper jag färdigtorkad. Samt ett par, tre sorters senap, däribland alltid en dijon. Naturligtvis har jag de vanliga basvarorna alltid hemma men det tänker jag inte räkna upp här. Men ett par sorters bra pasta och några olika rissorter är alltid bra att ha till hands. Majonnäs och pesto är SÅ lätt att göra själv och blir så mycket godare utan en massa märkliga tillsatser. De håller inte lika länge som färdigköpta men de är så goda att de tar slut tillräckligt fort.
 
Majonnäs:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1/2 msk vit balsamvinäger
2-4 dl bra, neutral olja (aldrig olivolja
 
ett par drag på svartpepparkvarnen salt som du tycker
Vispa äggula, vinäger och senap med en elvisp. Vispa i oljan, först droppvis, tills majon är så tjock som du vill ha den. Peppra och salta och du har en alldeles underbar majonnäs. Vill du göra en aioli pressar du bara i ett par klyftor vitlök. Och du, ta elvispen, ingen står och slår en majonnäs för had numera, bara i TV!
 
Pesto:
Ett par nävar avstjälkad basilika
1 dl parmesanost
2 vitlöksklyftor (ta fler om du älskar vitlök)
1 dl blandade nötter (hoppa över de dyra pinjenötterna, det går lika bra med valnötter och hasselnötter)
Någon deciliter neutral olja, berör på hur lös du vill ha peston.
Kör allt utom oljan i matberedare, häll olja lite efter hand tills du tycker peston är bra.
 
Och så till sist
 
Palsternacks- och purjolökssoppa
3 stora palsternackor
2 purjolökar
2-3 potatisar
1 liter vatten
1 dl vitt vin
2 tärningar grönsaksbuljong eller 2 matskedar flytande
3 dl mellangrädde
salt och svartpeppar
Koka upp vattnet med buljongen, smaka av så den är lagom salt. Ansa, dela och lägg i rotfrukterna och koka tills de är riktigt mjuka. Mixa soppan och sila tillbaka den i kastrullen. Häll i vinet och koka upp. Späd med grädden och smaka av med salt och svartpeppar. Jag brukar ha något lite honung i de flesta soppor men inte i den här för palsternackorna är söta i sig. Servera med lite pesto, en klick creme fraiche och varför inte en Riesling Kabinett..

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela