karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

MUSLI OCH VINBÄRSSYLT

Publicerad 2023-07-30 10:09:40 i Allmänt,

 
Vinbärsbuskarna på kolonilotten levererar! Både den röda och den svarta hade bra bär i år. Det blev saft av de röda (godkänd av barnbarnen) och sylt av de svarta.  SÅ gott till muslin på morgonen som naturligtvis är hemmaproducerad. 
 
MUSLI
1 liter havregryn
1,5 dl solroskärnor
1,5 dl pumpakärnor
1 dl hela, bruna linfrön
3/4 dl sesamfrön
3/4 dl chiafrön
1,5 msk honung
1 tsk flingsalt
vatten
 
1 dl rostade kokosflingor
1,5 dl russin
1 dl torkade tranbär (eller aprikoser eller båda)
 
Täck en långpanna med bakplåtspapper och strö ut alla frön och gryn utom kokosflingorna och russinen. Blanda om och skeda över flytande honung och strö över flingsaltet. Blanda runt och duscha över lite vatten. Sätt in i ugnen på 225 grader ca 10 minuter, rör om en gång under rostningen. Ta ut muslin när den blivit lite brun och låt den svalna. Blanda i kokos och russin och
simsalabim har du världens godaste musli. Ett tips för dig som bor nära det gula templet i Ullared, GeKås, alla ingredienser finns där SÅÅÅ mycket mer prisvärt än i andra butiker. Dessutom har de ett fantastiskt bra bakplåtspapper. Se där ja, nu fick dom lite extra och helt gratis reklam.
 
Jag lägger ut receptet på sylten också;
 
SVARTA VINBÄRSSYLT
1 kg svarta vinbär
1/2 liter vatten
200 g strösocker
300 g syltsocker
 
Koka rensade, avstjälkade vinbär och vatten 10 minuter. Häll i sockret och rör om. Koka upp igen och koka någon minut. Häll på rena, varma burkar ända upp till kanten, sätt på locket och låt svalna,. Förvara i kylen. Lätt som en plätt och nu vet du att du har en sylt utan tillsatser eller utspädd med äpple leller något annat. Vill du göra en sylt på andra bär, tänk på att oim de är surare (krusbär t ex) eller sötare (hallon, jordgubbar) så öka weler minska sockret.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela