"Elna i Boens" Äpplekaka och musslor i vin
ÄPPELKAKA (Elna i Boens)
100 g smör
1,25 dl vetemjöl
1 msk socker
½ msk vatten
1 nypa flingsalt
Fyllning:
2 äpple
1 ägg
½ dl socker
1 nypa flingsalt
0,75 dl kokos
½ burk vaniljkesella
1 msk mjöl
Ugn 200 grader
Kör ihop ingredienserna till pajdegen i matberedare och tryck ut den i en ugnsfast form. Ställ formen kallt i 30 minuter.
Nagga degen och förgrädda den i 10 minuter.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör i salt, kokos, kesella och mjöl.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt. Lägg dem i pajskalet och häll över smeten. Grädda 30-40 minuter.
Servera kakan sval med vaniljsås eller glass.

Nu när äpplen fallit i mängder under stormen är äpplekaka nästa ett måste. Mamma gjorde en som hon kallade "Elna i Boens" eftersom hon fått receptet av en av tjejerna som i många, många år hade den lilla butiken i samhället där jag är född. Den är otroligt god, tyvärr hann jag inte fota den innan den var slut så det får bli foto på musslorna i stället.
Vi älskar båda blåmusslor och har båda blivit matförgiftade på restaurang av dem så numera äter vi bara musslor hemma. Se till att ni är säkra på att de lever och är slutna när ni lägger dem i grytan och att de öppnat sig när ni skakat den i värmen en stund. Släng de ni inte är säkra på! Och, har ni inte fänkålsdill (och vem har det som inte odlar fänkål som jag) så skit i det, går bra ändå!
MUSSLOR I VITT VIN
2 nät blåmusslor
4 schalottenlökar
3 medelstora morötter
1 palsternacka
4 vitlöksklyftor
½ medelstor fänkål plus fänkålsdillen
1 liter vispgrädde
6 dl liter vitt vin, gärna det du skall dricka till
1 dl hackad persilja
1 dl hackad dill
½ mild chili
Raps- eller solrosolja
Salt och svartpeppar
Skär morötter, fänkål och palsternacka i små, små fyrkanter ca ½ cm, hacka dill, persilja och fänkålsdill fint. Finhacka löken och vitlöken. Gå noga igenom och borsta musslorna, släng dem som inte är stängda.
Ta fram en stor gryta där allt får plats. Hetta upp 3-4 msk neutral olja och fräs grönsaker och lök snabbt (obs inte dill, fänkålsdill och persilja) utan att de tar färg. Lägg i musslorna i grytan och häll på vinet. Salta och peppra men försiktigt.
Lägg på locket på grytan och skaka den då och då tills musslorna öppnat sig. Lyft ur musslorna och sortera bort de som eventuellt inte öppnat sig. Lägg de kokta musslorna i en serveringsskål. Häll i grädden i grytan och låt grönsaker, vin och grädde sjuda tills grönsakerna är nästan mjuka. Häll i persilja, fänkålsdill och dill i såsen, krydda eventuellt med mera salt och peppar och häll såsen över musslorna. Servera med ett gott bröd, lite dijonsenap på brödet och ett vitt vin. Hittar du ett blanddruvsvin med gewurztraminer passar det utmärkt. Finns ett ungerskt som heter Tr3 Apor och är en riesling blandad med 30% Gewurztraminer som passar alldeles utmärkt och bara kostar 75 kronor.
Alkoholfri öl eller vatten för er som inte dricker alkohol.