karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Tomat- och fårostsallad

Publicerad 2020-07-16 12:49:07 i Allmänt,

Efter alla våra resor till Greklands övärld, tror vi varit på ett 20-tal av dem och några flera gånger, är jag våldsamt förälskad i Grekland och konstigt nog också i grekisk mat. För handen på hjärtat, den är väldigt enkel och oftast är det precis samma mat på alla restauranger. Det är grillspett, stifado (grekisk kallops skulle man väl kunna säga), lammkttlett, mousaka, grekisk grilltallrik, lammfärsbiffar, grekiska köttbullar, bondsallad, stekta auberginer, grillad fläskkotlett. Och så deras röror! Tzaziki, a(jag kan drömma om den där fiskromsröran), den heta fetaoströran, ja jösses så gott. Vår vanligaste lunchrätt där nere är nog bondsalladen eller grekisk sallad som den också kallas. Den åts ute på landsbygden där de odlade tomater och paprika och hade egentillverkning av fårost. En "äkta" bondsallad består av grön paprika, skivad bifftomat och rödlök. Med en rejäl bit fårost på toppen, några oliver och torkad oregano. Den här lunchsalladen är en variant, lite matigare och inte vegetariatisk.
 
TOMAT- OCH FÅROSTSALLAD MED LUFTTORKAD SKINKA
 
Blandade tomater från Varbergs Tomat
1 rejäl bit fårost
1 hg lufttorkad skinka 
1 röd paprika
1 rödlök
några basilikablad
pesto
 
Bottna med skivad paprika och skivad rödlök. Täck med massor med tomater, fårost, bitar av skinkan och blad av basilika. Rör ut pesto i lite olivolja och ringla över. Avsluta med några saltflingor.
 
Du behöver naturligtvis inte ha just Varbergstomater men dom är väldigt goda. Jag använder en fårost jag köper uppe på Grönsakslandet på Stenåsa i Varberg men vilken fårost som helst går bra. Skinkan är parmaskinka men numera finns en uppsjö av lufttorkade skinkor från mestadels Italien och Spanien. Köp en som har lite nötsmak, be att få provsmaka. Peston har jag jort själv, just nu har jag mer basilika än jag kan göra åt. jag lägger till testoreceptet också när jag ändå är i farten:
 
PESTO
 
Kör i matbeterade:
 
1 kruka basilika
1 dl riven parmesan eller västerbottenost
2 klyftor vitlök
1 näve pinjenötter (går bra med hasselnötter också och kostar hälften så mycket)
Vanlig olja (inte olivolja, den har lite för stark smak tycker jag) tills peston är trögflytande
 
Klart!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela