karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Lyxig svampsoppa

Publicerad 2015-09-17 21:09:00 i Allmänt,

Lite höstruskigt i kväll. Då blev det soppa. Okej, mycket grädde och lite extra med madeiravin men så blev den också riktigt bra! Vi åt den som kvällsmat men den skulle passa alldeles förträffligt som förrätt till en god middag med ett glas vitt vin. Då gärna ett Gewurtztraminer.

LYXIG SVAMPSOPPA
4 personer

8 hg skogschampinjoner
4 st schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
4 msk smör
2 msk vetemjöl (kan bytas mot maizena vid glutenintolerans)
1 tärning grönsaksbuljong
2 tärningar svampbuljong
½ liter vatten
5 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
½ tsk cayennepeppar (eller finmald svartpeppar)
3-4 msk madeiravin
Salt efter behov

Dela och skiva svampen tunt. Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs svampen i 2 msk smör tills den lämnat ifrån sig allt vatten. Lägg i ytterligare 2 msk smör samt lök och vitlök och fräs utan att löken tar färg. Strö över vetemjölet och späd med vatten och grädde. Smula i buljongtärningarna, krydda med peppar och koka i 10 minuter. Krydda med creme fraiche och madeiravin. Rör om tills creme fraichen smält in i soppan, smaka av.

Servera med ett gott bröd eller med Rolands knäcke (recept finns sedan tidigare).

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela