karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Historien om Ceasarsallad

Publicerad 2015-09-11 23:12:00 i Allmänt,

Den allra populäraste salladen är utan tvekan Ceasarsallad. jag kan inte svara på varför men på de restauranger jag jobbat på har alltid Ceasar gått bäst. Salladen uppfanns en gång på 20-talet i Titjuana i Mexico på USAs nationaldag den 4 juli. Köket hade haft fullt upp hela dagen och all mar höll på att ta slut. Då tog kocken det som fanns kvar och skapade en sallad som han blandade direkt vid bordet. Ursprungsingredienserna är romansallad, krutonger och parmesanost med en dressing på citron, olivolja, ägg, Worcestersås och svartpeppar. Sedan dess har mycket kommit till och förändrats men de gamla huvudingredienserna är kvar. Detta är Ceasarsallad som jag gör den.

CEASARSALLAD
4 personer

Dressing:

1,5 dl solrosolja
1 dl riven parmesan
1 msk fransk senap
0,5 msk vit balsamico
1 ägg
2 klyftor vitlök
3 sardeller
Svartpeppar


Sallad:

1 stort romansalladhuvud eller 2 små
Brödkrutonger (rostbröd 4 skivor)
Parmesanost grovriven ca 1 dl
vitlök

Tillägg:

Hårdstekt bacon 1 paket
Bitar av stekt kycklingfilé 2 filéer

Gör dressingen. Du kan använda rapsolja eller solrosolja men absolut inte olivolja. Den ger en lite frän smak som inte passar i dressing.
Börja med att knäcka ett ägg i en skål, tillsätt senap, vinäger, parmesan, vitlök och sardeller. Vispa med elvisp i oljan, börja med en tunn stråle och när dressingen börjar tjockna kan du öka lite. Färdigt resultat skall vara en ganska tjock dressing, lite som majonnäs.
Häll lite solrosolja i en skål och pressa i en vitlöksklyfta. Salta. Skär bort kanterna på fyra skivor bröd och pensla dessa på båda sidor med vitlöksoljan. Skär bröden till krutonger ca 2 cm i fyrkant och rosta dessa i ugnen på 225 grader i ca 3-4 minuter tills de fått fin färg och blivit knapriga.
Stek baconet, gärna i ugnen på bakplåtspapper i 225 grader i ca 10 minuter. Passa det noga, det skall bli knaprigt men inte bränt.
Dela två kycklingfiléer i mindre bitar och stek dem i rikligt med solrosolja, de skall nästan vara friterade.
Skär romansalladen i ganska små bitar. Dressingen blandas bättre med salladen ju mindre salladsbitarna är.
Montering:
Blanda salladen med dressingen. Rör om ordentligt och lägg upp på djupa tallrikar. Fördela kycklingen, krutongerna och baconet över salladen. Strö över den grovrivna parmesanen och lite flingsalt. Ta ett par tag med pepparkvarnen och servera med ett mörkt öl eller ett inte alltför tungt rödvin.

Kommentar: Var noga med dressingen, det är den som gör salladen. Hoppa aldrig över sardellerna!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela