En liten dessert till helgen kanske?
Dessert är ingen stor sak hemma hos oss. Någon paj efter säsong ibland men inte så ofta faktiskt. Men en klar favorit har vi, hallonmousse i flarnkorg! Den ser mer avancerad ut än den är så vill ni imponera någon så var så god!
MOUSSE PÅ HALLON OCH VANILJ I KNÄCKFLARNKORG
10 personer
4 dl hallon
1dl strösocker
3 gelantinblad
1,5 msk vaniljsocker
7,5 dl l vispgrädde
Koka socker och hallonen till mos.
Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Krama ur dem ordentligt och rör ut dem och vaniljsockret i hallonmoset. Låt svalna.
Vispa grädden, inte för hårt, moussen skär sig om grädden är för hårt vispad.
När hallonmoset med gelantin börjar stelna så vänd i grädden och ställ in moussen i kylen.
KNÄCKFLARNKORGAR
1 dl vetemjöl
1 dl smält smör
1 dl sirap
1 dl farin
Blanda alltsammans och klicka ut med tesked på bakplåtspappersklädd plåt. De flyter ut ordentligt, gör bara 4 st per omgång.
Grädda i 200 grader i 5 minuter eller tills de flutit ut och blivit bruna. Ta ur flarnen ur ugnen och dra försiktigt av bakplåtspapperet med flarnen från plåten. Forma flarnen till korgar över ett glas genast efter att de dragits av plåten, de stelnar blixtsnabbt. Lägg de kallnade flarnen i absolut tät burk tills de skall användas.
Lägg en flarnkorg på varje tallrik strax före serveringen och fyll denna med hallonmousse.
MOUSSE PÅ HALLON OCH VANILJ I KNÄCKFLARNKORG
10 personer
4 dl hallon
1dl strösocker
3 gelantinblad
1,5 msk vaniljsocker
7,5 dl l vispgrädde
Koka socker och hallonen till mos.
Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Krama ur dem ordentligt och rör ut dem och vaniljsockret i hallonmoset. Låt svalna.
Vispa grädden, inte för hårt, moussen skär sig om grädden är för hårt vispad.
När hallonmoset med gelantin börjar stelna så vänd i grädden och ställ in moussen i kylen.
KNÄCKFLARNKORGAR
1 dl vetemjöl
1 dl smält smör
1 dl sirap
1 dl farin
Blanda alltsammans och klicka ut med tesked på bakplåtspappersklädd plåt. De flyter ut ordentligt, gör bara 4 st per omgång.
Grädda i 200 grader i 5 minuter eller tills de flutit ut och blivit bruna. Ta ur flarnen ur ugnen och dra försiktigt av bakplåtspapperet med flarnen från plåten. Forma flarnen till korgar över ett glas genast efter att de dragits av plåten, de stelnar blixtsnabbt. Lägg de kallnade flarnen i absolut tät burk tills de skall användas.
Lägg en flarnkorg på varje tallrik strax före serveringen och fyll denna med hallonmousse.
