karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Ungersk gulasch

Publicerad 2015-10-19 18:27:00 i Allmänt,

I slutet av 60-talet när jag arbetade som ritare i Göteborg började det en tjej på jobbet som nästan kom direkt från Ungern, närmare bestämt från Budapest. Hon hade gift sig med en svensk kille hösten -66 och kommit till Sverige natten till julafton. Ett språkgeni, hon talade svenska efter bara några månader och när hon började på kontoret vid ritbordet intill mitt var det hon som ibland rättade mig när jag uttryckte mig fel! Vi blev väldigt goda vänner och eftersom hennes man körde lastbil på långtrad och hon ofta var ensam umgicks vi ofta på kvällarna och åt ofta tillsammans. Då, 1968, hade jag knappast hört talat om paprika och ännu mindre om vad den användes till och vitlök var något som bara luktade illa. Men vad jag lärde mig tycka om hennes ungerska mat och dom starka paprikakryddorna! Tyvärr har vi numera helt tappat kontakten och jag vet inte ens om hon finns längre men om du finns där ute någonstans så hör gärna av dig Martha! Här kommer i vilket fall som helst ett härligt recept på Ungersk gulasch!

UNGERSK GULASCH

1,2 kg högrev, fransyska eller annat rent oxkött
Ett märgben om du får tag i
2 gula lökar
1 tsk salt
1 msk paprikapulver
½ citron finrivet skal
1 tsk torkad timjan
½ tsk torkad mejram
2 vitlöksklyftor, finrivna
1 tsk hel kummin, stött
½ tsk cayennepeppar
2 oxbuljongtärningar
1 gul paprika
1 röd paprika
6 tomater i halvor

Sätt ugnen på 250 grader. Dela tomaterna, dela och kärna ur paprikorna. Rosta grönsakerna i ugnen tills de får färg.

Putsa köttet och skär det rent från senor och hinnor. Låt eventuellt fett sitta kvar. Skär det i bitar, ca 3 x 3 cm. Stek köttet och märgbenet i smör i omgångar i het panna. Lägg över det i en rymlig järngryta (eller annan gryta) efterhand. Vispa ur stekpannan med lite vatten efter varje omgång och sila över det i grytan.

Skala och grovhacka löken. Lägg den i grytan tillsammans med salt, paprikapulver, citronskal, timjan, mejram, vitlök, kummin, cayennepeppar, vatten och smulade buljongtärningar. Rör om och koka upp.

Låt grytan sjuda på låg värme under lock 1 ½ - 2 timmar, tills köttet är riktigt mört.

Låt tomater och paprika koka med de sista femton minuterna.
Servera med en klick youghurt och bröd. Garnera med lite persilja.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela