karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Soppa på en spik!

Publicerad 2015-10-13 12:55:00 i Allmänt,

Soppa, denna fantastiska mat, som man kan göra på nästan vad som helst! Och dessutom få den att bli god! Vi skördade ju den sista mangolden i söndags tillsammans med en hel del rotfrukter och bönor. Rosenbönor har jag aldrig odlat förut (de kallas också blomsterbönor för sin fina, röd-orange blomning) men jag fick några bönor av en träningskompis i somras och eftersom jag hade ett par spaljéer på lotten planterade jag bönorna runt en av dessa. Succé, vackert hela sommaren med blommorna och fantastiskt goda bönor. De kan tydligen ätas både som hela bönskidor när de är lite mindre men vi valde att skörda när vi kunde använda själva bönan. Men, vad skulle vi använda dem till? Jag kokade samtliga i lättsaltat vatten tills de blev mjuka (bönor bör alltid kokas, de är mer eller mindre lite giftiga okokta) och frös in en del och sparade ett par deciliter till att göra en soppa lite matigare.
Mangolden har vi under sommaren kokat, stuvat och smörfräst, det är en underbar grönsak som ger skörd hela säsongen till skillnad från spenat. Så nästa år blir det ännu mera mangold och ingen spenat alls. Här kommer ett recept på en riktigt god soppa med mangold. Det går givetvis att byta ut mangold mot spenat, nässlor eller grönkål, valet är ditt.

HÖSTSOPPA PÅ MANGOLD MED ROSENBÖNOR OCH ÄGGHALVOR
4 personer

en rejäl bunt färsk mangold
2 buljongtärning, kött eller kyckling
4 liter vatten

2 dl rosenbönor
Vatten
1 tsk salt per liter vatten

1,5 msk smör
7 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
1 riven muskotnöt
1,5 msk vetemjöl
1 tärning kött- eller kycklingbuljong
Salt och vitpeppar

2 ägg

Koka äggen, kyl dem, skala dem och dela dem i halvor.

Koka bönorna mjuka i saltat vatten. Ta upp dem och låt dem rinna av. Håll dem varma.

Skölj mangolden väl och ta bort de grövsta stjälkarna.
Koka upp vattnet med buljongtärningarna. Lägg i mangolden och koka i 15 minuter.
Ta upp den, låt den rinna av väl och grovhacka den.

Riv muskotnöten fint. Smält smöret i en kastrull och lägg i mangolden. Fräs den en stund tills smöret gått in i mangolden. Häll i mjölk och grädde samt lägg i buljongtärningen. Koka upp och red av med vetemjöl utrört i vatten till en lagom tjock soppa. Kör soppan i mixer och häll tillbaka den i kastrullen igen. Krydda med muskot, salt och vitpeppar.

Servera soppan på tallrik med ägghalvor och de kokta bönorna.

Har du inte tillgång till rosenbönor (dom är inte så vanliga) kan du hoppa över bönorna eller ta någon annan sorts kokta bönor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela