Stekt Matjessill med Hollandaise
Har som ni kanske märkt vilat från bloggen några dar. Haft mycket gäster och lagat en massa mat men inte riktigt hunnit blogga. Därför mina vänner kör jag två bloggar efter varandra idag! En enkel men ändå lite komplicerad varmrätt kommer här. Det är kanske inte så vanligt med Hollandaise till matjessill men förbaskat gott!
STEKT MATJESSILL MED HOLLANDAIS
2 personer
100 g smör
½ dl neutral olja (solros eller raps)
2 äggulor
1 msk vatten
1 krm cayennepeppar
½ tsk citronsaft
Salt och vitpeppar
Smält smöret över låg värme. Ta av det och häll försiktigt över det klara smöret i en skål. Häll ut vasslen från kastrullen och töm tillbaka smöret, häll i oljan och rör om. Håll varmt ca 50 grader.
Vispa i ett vattenbad äggulor och vatten tills det blir en kräm, inte för tjock. Äggsmeten får absolut inte koka.
Ta av äggkrämen från vattenbadet och vispa i smöroljan i en tunn stråle. Sakta, sakta.
Krydda såsen med cayenne, lite citronsaft, salt och vitpeppar.
SILLEN
2 hela matjessillar
4 msk ströbröd
3 msk vetemjöl
Smör
Skölj filéerna och torka dem mellan hushållspapper. Vänd filéerna i ströbröd och vetemjöl och stek dem knapriga på båda sidor i smör.
Servera med kokt potatis, hollandaisesås, en kall öl och en liten nubbe!
STEKT MATJESSILL MED HOLLANDAIS
2 personer
100 g smör
½ dl neutral olja (solros eller raps)
2 äggulor
1 msk vatten
1 krm cayennepeppar
½ tsk citronsaft
Salt och vitpeppar
Smält smöret över låg värme. Ta av det och häll försiktigt över det klara smöret i en skål. Häll ut vasslen från kastrullen och töm tillbaka smöret, häll i oljan och rör om. Håll varmt ca 50 grader.
Vispa i ett vattenbad äggulor och vatten tills det blir en kräm, inte för tjock. Äggsmeten får absolut inte koka.
Ta av äggkrämen från vattenbadet och vispa i smöroljan i en tunn stråle. Sakta, sakta.
Krydda såsen med cayenne, lite citronsaft, salt och vitpeppar.
SILLEN
2 hela matjessillar
4 msk ströbröd
3 msk vetemjöl
Smör
Skölj filéerna och torka dem mellan hushållspapper. Vänd filéerna i ströbröd och vetemjöl och stek dem knapriga på båda sidor i smör.
Servera med kokt potatis, hollandaisesås, en kall öl och en liten nubbe!
