karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

BRA ENTRECOTE MED GRATINERAD BAKPOTATIS

Publicerad 2015-11-27 16:02:00 i Allmänt,

Lite fest till oss som inte äter kalkon till Thanksgiving. Och varför skulle vi göra det? Typiskt import från USA liksom det här nya jippot med Black Friday. Låt dom hållas med det i USA, vi kan festa på sådant som är mycket bättre än torr kalkon och handla vilken dag vi vill eller hur? Här kommer ett recept som egentligen härstammar från min väninna i Jämtland och ursprungligen är tjälknöl men lite förvanskat blir det en utomordentligt god bit oxe!

LITE ANNORLUNDA ENTRECOTE MED GRATINERAD BAKPOTATIS
4 personer

4 skivor fin entrecote (med bra med insprängt fett)
Smör till stekning

Lag:
1/2 liter vatten
1 tsk msk salt
2 msk soja
½ dl rödvin)
½ dl balsamico
1 msk socker
½ tsk svartpeppar
1 lagerblad
1/2 grovt hackad gul lök
7 st krossade enbär
2 krossade vitlöksklyftor
1 msk franska örter eller andra örtkryddor

4 st bakpotatis
4 msk smör
1 dl grädde
2 dl riven Västerbottenost
Ett knippe färsk timjan

Blanda alltsammans till lagen och lägg i köttet och låt det ligga i minst fyra timmar.

Ta upp köttet och låt det rinna av på dubbelt hushållspapper.

Koka potatisen med skalet på så den precis blir mjuk rakt igenom.
Häll av potatisvattnet och ånga potatisen så den blir torr. Låt den svalna lite.
Dela potatisarna försiktigt mitt av och gröp ur dem, se till att skalet förblir helt.
Blanda potatisinkråmet med 1,5 dl ost, grädde, hackad färsk timjan och smör. Ta mer grädde om moset känns för hårt. Krydda med salt och svartpeppar.
Fyll tillbaka moset i skalen och strö över resten av osten. Gratinera i 225 grader i tio minuter eller tills potatisen börjar bli ljusbrun.

Stek under tiden potatisen gratineras köttet precis som du steker annat oxkött i bit. Du väljer själv om du vill ha det rött, medium eller genomstekt. Fast, ärligt talat, genomstekt oxkött är en styggelse!

Servera med en bra rödvinssås och lite grönt.


Lagen skall som sagt egentligen användas när man gör tjälknöl med då i lite större mängd. Kör med det receptet också ifall du skulle ha en bit älg i frysen.

BODILS RECEPT PÅ TJÄLKNÖL
Lag:
1 liter vatten
1 dl salt
2 sl soja
½ dl rödvinsvinäger (alt rödvin)
½ dl balsamico
1 msk socker
1 msk svartpeppar
3 lagerblad
1 grovt hackad lök
15 st krossade enbär
3 krossade vitlöksklyftor
2 msk franska örter eller andra örtkryddor

1 kg älgstek frusen

Sätt steken otinad i ugn 100 grader i 12 timmar.

Koka ihop lagen och låt den svalna.

Lägg i älgköttet VARMT när det är klart i ugnen och låt stå över natten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela