Kokt torsk med ägg- och persiljesås
God Jul på er alla! Nu, så här strax före det stora julfrossandet kan det sitta fint med kokt fisk. Eftersom jag aldrig tyckt om lutfisk brukar vi i stället äta vanlig torsk någon dag före eller under julen. Vi år aldrig lutfisk i mitt hem och när jag i vuxen ålder frågade vad som var så gott med denna lutade långa svarade de flesta: såsen! Och jag trodde dem ända tills jag upptäckte att det var helt vanlig bechamel sås kryddad med grovmalen kryddpeppar! Här kommer receptet på VÅR julfisk.
KOKT TORSK MED ÄGG- OCH PERSILJESÅS
2 -4 personer
1 hel torsk ca 1,5 kg
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 gul lök, oskalad
Ca 1,5 liter vatten
Salt
Sås:
3 msk smör
2 msk vetemjöl (maizena om du är glutenintolerant)
2 dl silat spad från fiskkoket
2 dl gräddmjölk (50/50)
Vitpeppar
Salt
2 hårdkokta ägg
½ knippa persilja
Koka äggen.
Rensa och dela torsken i bitar tvärs över.
Koka upp vatten, salt (smaka av lagen, den skall vara ganska salt men inte översaltad), lagerblad, vitpeppar och den klyftade gula löken. Skalet skall vara kvar, mycket av smakerna sitter där. Lägg i fiskbitarna och sjud på svag värme precis så länge att fiskköttet är vitt rakt igenom. Ta upp fisken och håll den varm.
Smält smöret och vispa i mjölet. Späd med fiskspad och gräddmjölk. Koka upp och krydda såsen. Skala och hacka äggen och lägg i dem i såsen tillsammans med hackad persilja.
Servera gärna med blancherad brysselkål och en bra julöl.
KOKT TORSK MED ÄGG- OCH PERSILJESÅS
2 -4 personer
1 hel torsk ca 1,5 kg
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 gul lök, oskalad
Ca 1,5 liter vatten
Salt
Sås:
3 msk smör
2 msk vetemjöl (maizena om du är glutenintolerant)
2 dl silat spad från fiskkoket
2 dl gräddmjölk (50/50)
Vitpeppar
Salt
2 hårdkokta ägg
½ knippa persilja
Koka äggen.
Rensa och dela torsken i bitar tvärs över.
Koka upp vatten, salt (smaka av lagen, den skall vara ganska salt men inte översaltad), lagerblad, vitpeppar och den klyftade gula löken. Skalet skall vara kvar, mycket av smakerna sitter där. Lägg i fiskbitarna och sjud på svag värme precis så länge att fiskköttet är vitt rakt igenom. Ta upp fisken och håll den varm.
Smält smöret och vispa i mjölet. Späd med fiskspad och gräddmjölk. Koka upp och krydda såsen. Skala och hacka äggen och lägg i dem i såsen tillsammans med hackad persilja.
Servera gärna med blancherad brysselkål och en bra julöl.
