Julkorv
Korv hör inte till det jag gör särskilt ofta. Men, till varje jul har jag gjort julkorv. Ibland själv, ibland som en kul grej tillsammans med goda vänner. jag har prövat olika recept med det här är definitivt det bästa och även det äldsta. Finns nedskrivet i en bok med vaxade pärmar som från början tillhörde mormor. I den boken finns en massa härliga recept, jag har gjort en kokbok efter den boken som jag kanske publicerar någon gång.
JULKORV
Ingredienser
1/2 kg malt bogfläsk
1/2 kg malt nötkött
1/2 kg fläskfärs
1/2 kg kokt potatis
2-3 msk salt
1,5 tsk vitpeppar
1,5 msk mald kryddpeppar
1 msk mald nejlika
1,5 tsk mald ingefära
1 msk potatismjöl
3 dl köttbuljong
1 l mjölk
3 meter krokfjälster
Saltblandning:
0.5 dl grovsalt
0,25 dl socker
Mal och blanda kött, potatis, kryddor och potatismjöl i en spann. Tillsätt mjölk och buljong efter hand under omrörning.
Smaka av så att kryddningen är bra.
Trä fjälster på korvhornet till köttkvarnen och gör korven, inte för hårt stoppad. Bildas luftbubblor stick dessa med en stoppnål.
Korven kan frysas rå.
Gnid in korven med saltblandningen ett par timmar före kokning.
Skölj av saltet från korven, stick den på flera ställen med en grov nål (hindrar att den från att spricka) och sjud den 25-30 minuter.
JULKORV
Ingredienser
1/2 kg malt bogfläsk
1/2 kg malt nötkött
1/2 kg fläskfärs
1/2 kg kokt potatis
2-3 msk salt
1,5 tsk vitpeppar
1,5 msk mald kryddpeppar
1 msk mald nejlika
1,5 tsk mald ingefära
1 msk potatismjöl
3 dl köttbuljong
1 l mjölk
3 meter krokfjälster
Saltblandning:
0.5 dl grovsalt
0,25 dl socker
Mal och blanda kött, potatis, kryddor och potatismjöl i en spann. Tillsätt mjölk och buljong efter hand under omrörning.
Smaka av så att kryddningen är bra.
Trä fjälster på korvhornet till köttkvarnen och gör korven, inte för hårt stoppad. Bildas luftbubblor stick dessa med en stoppnål.
Korven kan frysas rå.
Gnid in korven med saltblandningen ett par timmar före kokning.
Skölj av saltet från korven, stick den på flera ställen med en grov nål (hindrar att den från att spricka) och sjud den 25-30 minuter.
