karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Sysselsättning under skitväder

Publicerad 2023-08-07 15:12:09 i Allmänt,

 
Ärligt talat, idag är det ett riktigt uruselt skitväder! Då väljer man att antingen deppa ihop eller ta sig för något och eftersom jag inte är den deppiga sorten gjorde jag en soppa och bakade några bröd. Fanns det mjöl hermma? Nja, lite av varje men tillräckligt med rågsikt för att det skulle bli bra tänkte jag. För, det går alldeles utmärkt att byta ut olika mjölsorter när man bakar bröd. Huvudsaken är att propotionerna stämmer, vätska-jäst-mjöl och att det finns vetemjöl imblandat för det jäser bättre då.
 
Soppan är på qsuash (eller zuzzini om ni hellre kallar den så). Sedan vi skaffade kolonilotten har vi varje år sått några squashfrön. De tar sig alltid. Så vi får ge bort några plantor och behåller en eller två själva. Det räcker, för jäklar vad squash det blir. Nu har jag återigen lagt in fler burkar än vi äter upp så nu fick det bli soppa av de två senaste. Men först till bröden
 
11 dl fingerljummet vatten
2,7 dl mjöl (1 liter rågsikt, 7 dl fyra sädesslag, 6 dl grahamsmjöl, 2 dl rågmjöl och 3 dl vetemjöl 
3 tsk salt
1,2 dl sirap
1 dl olja, valfri
50 g jäst, blå paket
2 msk brödkryddor valfritt fänkål, anis eller blandade
1 msk ättika 12 %
1 dl vetemjöl till utbakningen
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Smula jästen i degbunken (jag använder hushållsmaskin) och strö över saltet. Häll i vätskan och kör tills jästen smält. Fortsätt köra maskinen och lägg i sirap, olja, ättika, brödkryddor och sist det blandade mjölet. Kör på i cirka fem minuter tills degen känns smidig. Klibbar den häll i lite mer mjöl.
Jäs övertäckt i 45 minuter. 
Ta ut degen och knåda den. Baka ut 3-4 limpor (beroende på hus stor långpanna du har) och lägg dem på bakplåtsförsedd långpanna. Jäs dem övertäckta med en kökshandduk i 30 minuter. 
Sänk ugnen till 170 grader och ställ inbrödet lite under mitten av ugnen. Baka i ca 40 minuter.
 
SOPPA PÅ SQUASH
 
2-3 squash beroende på hur stora de är (hellre 3 än 2)
4 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
(vill du ha en tjockare soppa ta med ett par potatis, de reder soppan)
3 msk olja
8 dl vatten
3 dl vitt vin
4-5 valfria tärningar buljong, jag tog två grönsaks och trå kyckling
1,5 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
salt och peppar
 
Skala och skär sönder squashen i bitar, kärnorna behöver inte tas ur, de kokar sönder och soppan skall dessutom silas. hacka löken och vitlöken. Skala och tärna potatisen om du har med dessa. Fräs detta i lite neutral olja några minuter. Häll i vatten och vin och smula i buljongtärningarna. Koka tills allt är mjukt. Mixa soppan och sila den. Häll tillbaks i grytan och häll i creme fraiche och grädde. Koka upp och pappra och salta om det behövs. Servera med lite pestoolja och nybakat bröd. Ett moselvin på riesling passa utmärkt till men ta då gärn ett spätläse.Finns ett som Systembolaget brukar ha hemma som heter Moselland och bara kostar 79 kronor. 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela