karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Älgfärsbiff på mitt sätt

Publicerad 2023-08-08 11:21:33 i Allmänt,

Hur ni har det i övriga Sverige vet jag inte även om jag kan ana att översta Norrland som alltid så här års har högsommar. I Varberg är det HÖST!! Ösregn, storm och ca tolv grader. Plus, man får vara glad över det lilla. Fick en återblick på Facebook från nio år tillbaka där vi badade i lilla Apelviken med barnbarnet, då 4 år gammal, i strålande sol och högsommarvärme. Men, men, livet rullar på ändå. Vi åker och tränar vattenträning nu men innan dess har jag gjort en hel långpanna full med älgfärsbiffar. Hittade ett kilo älgfärs i frysen, levererat av vår jägarvän från Jämtland. Han kommer INTE att gilla mitt recept men jag har alltid lite fläskfärs i älgfärsbiffarna för att de inte skall bli torra.
 
ÄLGFÄRSBIFFAR 
20 st 90-grams
 
1 kg älgfärs
3,5 hg fläskfärs
1 stor gul lök
1,5 msk enbär
1 msk salt
2 krm svartpeppr, nymald
2 msk dijonsenap
2 dl grädde (minst
1,5 dl ströbröd
2 st ägg
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Häll ströbrödet i en rymlig bunke. Häll över grädden och rör om. Knäck i äggen och rör in dem i smeten Låt den svälla medan du hackar löken fint och krossar enbären. Observera, enbären skall vara riktigt finkrossade, hacka dem gärna. Enbärssmaken på biffarna är suverän men man vill inte ha hela enbärsbitar i munnen. 
Blanda nu i salt, peppar, enbär, senap och lök och sista färsen. Blanda väl men inte för länge så färsen blir klibbig. Forma till 20 fina biffar, jag vägde mina och det blev 90-grams. Stek dem i smör och neutral olja så de får stekyta på båda sidor. Lägg sedan biffarna på bakplåtspapper i en långpanna och kör dem i ugnen 5 minuter. Lite längre om du skall äta dem omedelbart, jag fyser in mina och värmer efter hand. Servera med en god sås, varför inte kantarellsås, pressad potatis och rårörda lingon. Har du inte frysta lingon (eller färska) går det lika bra med lingonsylt. En bra, mörk öl eller varför inte ett vin från Languedoc i Frankrike. Finns ett på Breareds Systembolag här i Varberg som heter Château de la Liquière Faugères och är från 2021. Lite ung kanske med kryddig och mustig till vilt. Kostar 165 kronor och har nummer 3531. Smaklig måltid!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela