Asiatisk räkpanna med två sorters räkor
Vi hade gäster i går kväll. För första gången sedan helvetet bröt ut med covid19. Svåger och svägerska som vi träffat under hela den här skittiden. Jag gjorde en asiatisk panna med räkor och dukade med trätallrikarna vi fick av dotter och svärson när de luffade i Asien på 90-talet. Det är inte ofta de tallrikarna och besticken är ute och luftar på sig med det blev bra. Trots ätpinnarna. men är det asiatiskt så är det!
TIPS! Vill ni ha riktigt stark smak, hacka i en chili eller ta ett par matskedar röd curry till.
Har ni inte allt hemma, hoppa över ostronsåsen t ex och ta mer fisksås. Eller fräs svampen i vanlig solrosolja tillsammans med lite sesamfrö. Har ni bara vanliga räkor eller får ångest över scampin, hoppa över den. Eller, har ni några kräftstjärtar som blivit över från kräftskivan och ligger i frysen och skräpar, ta dem. Avstå inte för att något saknas, låt fantasin leka! Huvudsaken är kokosmjölken, den röda currypastan, limen och fisksåsen, det är där smakerna sitter.
ASIATISK RÄKPANNA MED TVÅ SORTERS RÄKOR
4 personer
2 burkar kokosmjölk av bra kvalitét
4 msk röd curry
4 klyftor vitlök, finhackad
10 st skogschampinjoner
3 tsk sesamolja
Skal och saft av 1 lime
2 tsk honung
4 tsk fisksås
2 tsk ostronsås
2 morötter
1 stor, röd paprika
10-15 sockerärtsskidor (sugernaps)
1 burk vattenkastanjer
800 g räkor med skal
8-12 tigerräkor (scampi) se till att de är godkändmärkta
Ev salt men fisksåsen är salt så var försiktig
Reducera den ena burken kokosmjölk tills knappt hälften återstår.
Finskiva svampen och fräs den en stund i sesamoljan. Lägg i vitlöken att fräsa med mot slutet.
Blanda i röd curry i den reducerade kokosmjölken, lägg i svamp och vitlök och låt fräsa runt i 5 minuter.
Finskiva paprika och morötter, riv det gröna på limen och pressa ur saften ur frukten. Dela ärtskidorna på tre. Lägg i paprika, ärtskidor och morötter i grytan, rör om och låt fräsa upp. Häll i den andra burken kokosmjölk, fisksåsen, ostronsåsen, honungen och limen och koka sakta i ca 15 minuter. Smaka av med mer fisksås och curry om det behövs.
Skala och fräs hastigt upp de två räksorterna och lägg i dem i grytan tillsammans med vattenkastanjerna. Lår dem bara bli varma. Servera med ris, bröd och en sallad.