Lättgravad lax med confitterad potatis, picklad rödlök, dillolja, och gräslöksmajonnäs
En liten förrätt som kan verka enkel men har en hel del olika moment som kan vara kul att prova på.
Exprimenterade med den på min man och del föll i god jord så nästa gång vi har gäster kan det mycket väl bli en förrätt på en bit lax. Det bästa är att alla komponenterna skall göras i förväg, bara att lägga upp när gästerna kommer. Och.... det är PRECIS så det skall vara. Både med förrätt, huvudrätt och dessert. Det är ju inte meningen att den som har hand om maten skall tillbringa hela kvällen i köket. Ett tips är att aldrig servera kött stekt i bit till exempel. Ugnen är ett utmärkt ställe att tillaga allt kött, bryn det gärna på spisen men kör färdigt i ugnen med termonmeter så har du altid ett perkekt kött.
Nu till dagens recept för 4 personer:
LAXEN
400 g lax (obs! laxen skall ha tillbringat ett dygn i frysen)
2 msk fint salt
2 mskl socker
1 msk krossad vitpeppar
1/2 dl plockad dill
Skär laxen i halvcentimeters tjocka skivor. Blanda socker, salt, dill och vitpeppar och vänd laxskivorna i blandningen. Låt ligga svalt i ca 45 minuter. Ta upp laxen och skrapa av blandningen, Torka den väl.
CONFITTERAD POTATIS
4 stora potatisar avfast sort
1/2 liter vanlig solrosolja
lite salt
smör
Skala och dela varje potatis i fyra lika stora bitar, ca 2x2 cm. Koka dem lätt i saltat vatten men bara tills de precis börjar mjukna. Värm oljan till kokpunkten och lägg i de lättkokta potatisbitarna. Låt dem koka mjuka, se upp så inte oljan blir för varm. Ta upp potatisbitarna och låt dem rinna av på hushållspapper. Spar dem till serveringstillfället, värm då upp dem i lite smör.
DILLOLJA och PICKLAD RÖDLÖK
1 liten knippa dill
lite rapsolja
Hacka dillen fint och rör den med oljan.
1 rödlök
1/2 dl 12%-ig ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
Skär rödlöken i strimlor och böanda övriga ingredienser i en skål. Lägg i löken och låt ligga i minst 5 timmar.
GRÄSLÖKSAIOLI
1 äggula
1 tak dijonsenap
1/2 tsk honung
1 tsk vitvinsvinäger
ca 1 dl solrosolja
1 knippa gräslök
Kör allt utom oljan i matberedare eller mixer. Blanda sist i oljan, först lite, lite i taget så majon inte skär sig.