Marulk med stekta trattisar, rödvinsås och gratinrat rotfruktsmos
Nystart igen! Skämt åsido, jag lägger bara in mat jag lagar och vi äter inte nya maträtter varje dag eller ens varje vecka. Så, titta gärna bakåt i bloggen, det finns en hel del recept från förut att välja på!
Vi har ju fått en alldeles utmärkt ny fiskaffär i Björkäng där vi gärna handlar. För någon vecka sedan köpte jag filéad marulk (DEN fisken skall vara färdigfiléad för den är inte utseendemässigt den vackraste fisk som finns). Här följer vad som sedan hände med den, blev väldigt gott. Här kommer receptet, läs igenom hela innan ni sätter igång.
Ugnsbakad marulkfilé med stekta trattkantareller, rödvinssås och gratinerat rotfruktsmos
350 g marulksfilé
1/2 l vatten
3 msk salt
2 msk socker
nymald svartpeppar
ett par rejäla klickar smör (aldrig margarin men det vet ni ju redan)
Blanda vatten, salt och socker väl och lågg i filéerna i ca 1 timma så de drar åt sig salt/sockerblandningen. Smörj en ugnsfast form och lägg över filéerna, klicka på lite smör. Ställ åt sidan.
Rotfruktsmos
5 st potatis
1 stor palsternacka
1 mindre bit rotselleri
1 dl parmesanost, riven
Skala och koka rotfrukterna. Dela dem i mindre bitar och koka dem mjuka. Pressa dem mede potatispress, klicka i 3-4 msk smör och 1 dl grädde. Krydda med osten, salt och svartpeppar och gratinera i ugnen när fisken är klar ca 10-15 minuter eller tills gratineringen ger lite färg.
Rödvinssås
75 g smör
2 klyftor vitlök
1 medelstor gul lök
1 morot
1 msk hackad timjan
1 msk hackad rosmarin
(går bra med torkade kryddor också)
2 msk brun farin
4 dl rödvin
3 dl vatten plus 2 tärningar oxbuljong (eller egengjord om ni har)
1-2 msk maizena
Smält smöret i en kastrull. Hacka vitlök och lök, skiva moroten tunt. Lägg i morot, lök, vitlök, kryddor och farin i smöret och fräs det tills det börjar ta färg. Späd med vin, vatten och buljong och koka sakta ner till hälften. Sila av. Red med maizenan, lite i taget så att såsen inte blir för tjock.
Under tiden såsen kokar, sätt in fisken i ugnen på 125 grader och med en termometer instucken. När denna visar 55 grader är fisken klar, ta ut den och låt den stå 10 minuter före servering under al-folie.
Stek lite trattkantareller eller vanliga gula kantareller och servera till.