Hamburgare med tillbehör
Mannen jag delar liv med har aldrig varit inne på ett McDonalds. Trots att vi korsat USA både en och två gånger, trots att vi rest runt i Australien och Sydafrika i månader och trots att vi varit på många andra ställen i världen där det vimlar av dessa hamburgerbarer har han aldrig satt sin fot innaför dörrarna. Så då förstår ni att vi ofta äter hamburgare här hemma i stället för här vet vi vad de innehåller. Vi sträcker oss numera så långt att vi köper helt kött och maler själv.
Lyssnade på en dokumentär i går kväll om Galna kosjukan och efter detta kommer inte heller jag att äta burgare jag inte vet exakt vad de innehåller. Fruktansvärt att höra vad som maldes ner till köttfärs industriellt. Det går tydligen hur bra som helst att garantera att det är nötkött bara det kommer från en ko. Hjärna, inälvor, mm i en salig röra som sedan såldes ut till skolmat, pajfyllning och hamburgare och till snabbmatskedjor. Massor med unga människor i England dog då de smittats av denna mat. Så.... här får ni receptet på en hamburgare där allt är gjort från grunden.
HAMBURGARE
2 st
Hamburgerbröd
5,5 dl vetemjöl
25 g jäst
25 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 ägg
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37 grader.
Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Knåda degen lätt med resten av mjölet. Rulla till bollar, en per bröd.
Lägg på en bakpappersklädd plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader och pensla bröden med uppvispat ägg.
Grädda i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg.
Hamburgare:
350 g nötfärs
50 g fläskfärs
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
2 äggulor
1 msk konjak
Tillbehör:
8 skivor bra ost, Västerbotten eller Cheddar
Några små tomater stekta i ugnen
1 lök, gul eller röd, skuren i ringar
1 saltgurka eller annan inlagd gurka
Syltad squash
Dressing (1 dl creme fraische, 2 msk dijonsenap, 1 msk chilisås, 1 pressad vitlöksklyfta och aningen cayennepeppar)
Lägg köttfärs i en bunke och tillsätt äggula, konjak, salt och peppar och arbeta ihop till en smidig färs.
Forma färsen till 2 burgare med händerna. Pressa hårt så att de håller samman under stekningen.
Gnid in burgarna med lite olja, flingsalt och svartpeppar strax innan du lägger dem på stekpannan.
Stek dem i ca 5 minuter på varje sida. De får gärna vara lite rosa inuti. Lägg på osten efter sista vändningen.
Bred dressing på brödets botten. Lägg på sallad och fyll dem med hamburgare, tomater, lök, saltgurka. Toppa med brödets ovansida smord med dressing.
En bra mörk öl sitter fint till