karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Toscakaka och lingonsylt

Publicerad 2018-11-14 17:15:00 i Allmänt,

 
Frysen börjar bli full så vi plockade fram lingonen från Jämtland och kokade ett par burkar sylt. Hemkokt lingonsylt är SÅ gott! Och enkelt att göra. Ett par liter lingon och ett par dl vatten får koka i tio minuter. Häll i 4 dl socker, koka upp igen och koka ytterligare fem minuter, skumma av och häll på burkar - klart! Tar mindre tid än att köra till affären och köpa. 
 
Minns ni hur långt vi kommit i planeringen av vår Englandsresa nästa vår? Jodå, jag hade bokat tre hotell men nu har jag hittat ett par som var bättre och framför allt låg bättre till. Dels närmare det vi vill se och framför allt, i större byar! Jag förstod, främst på den manliga delen av resesällskapet, att närheten till en bra Pub - så viktigt! Naturligtvis, har vi kört runt och sett oss omkring hela dagarna så är ju en pint bra öl på kvällen när vi ställt bilen ett måste. Har någon av er förresten förslag på sevärt i östra England? 
Skall se om jag inte kan hitta något ställe där vi kan åka kanalbåt också. Inte hyra en hel båt som vi gjorde för några år sedan utan kanske få åka ut en eftermiddag och kväll?
 
Jag är ingen storbagare. Kanske för att vi inte äter speciellt mycket småkakor. Men nu skulle jag ha ett möte här hemma så jag bakade en toscakaka som verkligen är god. 
 
TOSCAKAKA
150 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1/ dl pressad citronsaft
Det gula rivna skalet av en citron
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
 
1,5 dl mandel
1,5 dl hasselnötter
75 g smör
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1,5 msk vetemjöl
1,5 msk mjölk
 
Rör rumsvarmt smör och socker pösigt. Rör i äggen ett i taget, citronskalet och citronsaften. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd i detta i kaksmeten. Smörj och bröa en rund form, ca 25 cm, häll i smeten och baka i nedre delen an ugnen på 175 grader i 25 minuter. Under tiden gör toscasmeten.
Hacka nötter och mandel. Smält smöret i en kastrull, häll i socker, sirap, mjöl och mjölk och sjud tills massan tjocknar. Häll i nöt- och mandelhacket. Ta ut kakan ur ugnen när det gått 25 minuter, bred över toscasmeten och grädda ytterligare ca 15 minuter tills smeten blivit ljusbrun. Låt svalna i formen.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela