karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Sill från fredagens fiske i Råå

Publicerad 2018-11-19 15:33:00 i Allmänt,

 

 

 

 

Fisketur till Råå i fredags. Ingen storfångst den här gången, sillen lyste mest med sin frånvaro, men några blev det och nu skall dom bli kryddsill. De rinner av efdter ättiksinläggningen och skall nu bara kryddas och sedan väntar vi med spänning på resultatet om ett par veckor. 

Fisketurerna till Råå för fiske i Öresund är en upplevelse. Vi kör hemifrån redan halv sex, VÄLDIGT ovant i den här pensionärstillvaron! Båten går ut klockan åtta och är ute på Sundet i mellan fyra och sex timmar beroende på vilken tur man tar. När man gått en stund och kaptenen lodat efter fisk stannar han båten och tutar vilket betyder att fisket kan börja. Jösses, alla är på helspänn, varenda lina är i vattnet på en sekund. Är det då mycket sill, vilket det varit alla andra gånger vi fiskat där, kan man få på varenda krok på häcklan. Det vill säga 5-6 stycken på ett enda kast. Så fiskar man en stund tills kaptenen anser att stimmet har gått och då letar man upp ett nytt. Under båtens gång fikar vi mackor och kaffe som vi haft med oss och är det långtur, som i fredags, kan man köpa korv och bröd i kajutan. 

Här kommer receptet på kryddsill. Nu behöver ni inte åka till Råå, det finns sill att köpa i vilken fiskdisk som helst, men det är onekligen en viss känsla med egenfångad.




KRYDDSILL

20 st mellanstora, feta sillar

 6 grader Perstorps 24% ättika (en grad mer än den fyrkantiga flaskan)

 Fjälla och rensa sillen, skär av huvudet.

 Blanda ättikan med vatten till 2 liters volym. Lägg sillen i ättikslagen i två dygn, Sillen måste bli vit intill benet.

 Ta upp sillen när den är klar och låt den rinna av väl.

 Kryddor:

 500 g socker

210 g salt

4 tsk vitpepparkorn

2 tsk kryddpepparkorn

2 tsk svartpepparkorn

1 msk kryddnejlika

1 tsk oregano

1 tsk salpeter

10 lagerblad

 Krossa alla kryddorna grovt och blanda med salt och socker.

 Varva sill och kryddor i en hink och lägg på en tyngd. OBS!  Sillen skall ligga med ryggsidan upp.

 Klar att äta efter ca 1,5 vecka.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela