Solen skiner, cykeltur till- och från träningslokalen och en skön timmas träning. Då känns det inspirerande att laga en god lunch. Vad kan bli bättre än en köttfärs som blivit ompysslad och gullad med?
Slarva inte iväg med en köttfärssås. Bra råvaror, bra kryddning och långsam kokning LÄNGE! Okej, den tar lite tid men gör dubbel sats så räcker den till både två och tre gånger för det blir mycket sås av receptet. Men herregud, den skall ju koka i en timma tycker säkert någon. Då säger jag, du behöver inte sitta och titta på den under tiden. Den klarar sig alldeles utmärkt själv, gör något annat eller bara sätt dig framför TV:n eller med en bok under tiden. Eller gör den på kvällen innan och värm upp den till morgondagens middag. Alla grytor och soppor mår bara bra av att få stå ett dygn och "gotta till" sig.
Själv tänker jag skriva några väl valda ord till ortens tidnings insändaresida. Om ett bullerstaket som skall kosta 7,6 miljoner. Det är inte bara i Rosenbad som det sitter fel folk o det här landet.
Nu till receptet. För er med ungar som vägrar grönsaker, här blandar ni i både morot, lök och svamp. Vill ni lura i dom ännu mera så riv i palsternacka, rotselleri eller praktiskt taget vilka rotfrukter som helst, det märks inte!
KÖTTFÄRS- OCH TOMATSÅS
6 PERSONER
½ kg blandfärs, (helst 75 nöt- och 25 blandfärs)
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
2 skivor rökt fläsk eller 4 skivor salami
8 st champinjoner
1 msk smör
1 msk olja
1 stor morot
2 msk chilisås
2 msk vanlig ketchup
1 msk sweet chili
2 tsk tsk ketjap manis
½ tsk sambal oelek
2 dl rött vin
2 msk köttbuljong
1 burk krossade tomater
1 msk oregano
1 tsk timjan
Salt och svartpeppar
Dela färsen i småbitar.
Finhacka gul lök, svamp och vitlök.
Skär det rökta fläsket (eller salamin) i små, små bitar.
Riv moroten grovt.
Fräs lök, vitlök, fläsk och svamp i lite smör och vanlig matolja. Fördela i färsen, låt den bli brynt. Häll i morötter, vin, chilisås, ketchup, sweet chili, ketjap manis, sambal oelek, köttbuljong, krossade tomater och kryddor. Rör om och koka på svag värme minst en timma. Servera med en grönsallad, riven parmesan och tagliatelle.