KOREANSK RÅBIFF MED UGNSBAKADE ROTFRUKTER
150 g innanlår eller annat magert kött
2 tsk risvinäger
2 msk ljus soja
2 msk sesamolja
2 tsk rostade sesamfrön
1 st riven vitlöksklyftor
2 tsk riven ingefära
2 tsk finhackad salladslök
1 tsk svartpeppar
Till servering:
Skuren salladslök
Rostade sesamfrön
Groddar eller någon sallad
0,25 päron skuret i fina halvskivor
limesaft
Äggula
Mal köttet grovt eller hacka det i 2×2 mm bitar med en supervass kniv. Blanda med övriga ingredienser. Forma köttet till en puck, gärna med en form.Servera med äggula, salladslök, groddar, päronskivor och rostade sesamfrön.
Känner ni för lite mer ”matigt” så ugnsrosta lite morötter och palsternacka.
Idag vandrade vi ner på stan för att köpa adventsljus och passade då på att äta lördagslunch. Vi bor ju i Varberg och här fattas inte ställen att äta på. Men det första vi var på tog 119 kronor för en tallrik soppa och eftersom jag vet vad ingredienserna till en soppa kostar, nästan oavsett vad den innehåller, tyckte vi att det var lite väl häftigt. Så vi gick till Bistro Bellman istället och åt varsin stor, fin räksmörgås med en kopp te till för 99 kronor per man vilken var betydligt bättre. Trevligt ställe, inte nytt men, för oss i alla fall, nya ägare.
Hemma igen gjorde jag nya frukostflingor, lika bra att ni får receptet på dem också.
EGENTILLVERKAD MUSSLI
1/2 l havregryn
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
1 dl hela linfrön
1 dl chiafrön
1 dl sesamfrön
2 dl hachade, rostade hasselnötter
2 dl russin
1 dl tranbär
1 msk flingsalt
2 msk flytande honung
lite vatten
Blanda alltsammans utom linfrön, russin och tranbär på en bakplåtspappersklädd plåt. Spraya med lite vatten och ringla över honungen. Blanda runt. Sätt in plåten i 225 grader i ugnen i fem minuter. Ta ut plåten, blanda runt igen och kör ytterligare några minuter tills musslin fått fin färg. Låt svalna och blanda i tranbär, russin och linfrön.