Riktigt bra blomkålssoppa
Den här är riktigt god. Vin och grädde är ett måste, nästan vilken mat det än gäller. Bra som förrätt när man har gäster eller bara som lite gott framför TVn en helt vanlig tisdag!
BÄSTA BLOMKÅLSSOPPAN
4 personer
1 stort blomkålshuvud
2 schalottenlökar (eller färsk salladslök, inte vanlig gul lök, den är lite bitter)
3 medelstora potatis
½ dl bra olja
4 msk grönsaksfond eller 3 tärningar
8 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl mellangrädde
1 dl vispgrädde
1 krm gurkmeja
Salt och svartpeppar efter egen smak
1 pk hårt stekt bacon
Någon lite grönt för dekorationen
Skär blomkål. Skalad potatis och lök i små bitar. Fräs dessa i oljan på inte för hög värme tills de mjuknat något men inte fått färg.
Späd med vatten och vitt vin samt lägg i buljongen. Koka tills grönsakerna är riktigt mjuka, ca 20 minuter. Mixa soppan och sila den. Häll tillbaka soppan i kastrullen och töm i grädden. Krydda med gurkmeja (mest för färgen), salt och svartpeppar.
Servera med bacon och ett glas Alsace, gärna riesling.
BÄSTA BLOMKÅLSSOPPAN
4 personer
1 stort blomkålshuvud
2 schalottenlökar (eller färsk salladslök, inte vanlig gul lök, den är lite bitter)
3 medelstora potatis
½ dl bra olja
4 msk grönsaksfond eller 3 tärningar
8 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl mellangrädde
1 dl vispgrädde
1 krm gurkmeja
Salt och svartpeppar efter egen smak
1 pk hårt stekt bacon
Någon lite grönt för dekorationen
Skär blomkål. Skalad potatis och lök i små bitar. Fräs dessa i oljan på inte för hög värme tills de mjuknat något men inte fått färg.
Späd med vatten och vitt vin samt lägg i buljongen. Koka tills grönsakerna är riktigt mjuka, ca 20 minuter. Mixa soppan och sila den. Häll tillbaka soppan i kastrullen och töm i grädden. Krydda med gurkmeja (mest för färgen), salt och svartpeppar.
Servera med bacon och ett glas Alsace, gärna riesling.