GRATINERAD TORKSRYGG MED VITVINSÅS OCH POTATIS DUCHESSE
Nu hörs och ses vi inte på någon vecka för nu väntar Kreta! KAN kanske bli något grekiskt när jag kommer hem igen här på bloggen men till dess, en riktigt bra fiskrätt gärna som går väldigt bra att ha som bjudrätt. Lite knixigt kanske innan men fördelen är att den kan vara helt klar och bara att sätta in i ugnen när gästerna kimmit. Ingfet spring i köket utan du kan vara med vid bordet!
GRARINERAD TORSKRYGG MED VITVINSÅS OCH POTATIS DUCHESSE
2 personer
2 bitar torskrygg utan skinn
Salt
1,5 dl skalade räkor
1 dl riven parmesanost
Lag:
1 liter vatten
2 lagerblad
1 gul lök
8-10 vitpepparkorn
1 ,5 msk fiskfond eller 1 tärning fiskbuljong
Ett par kvistar persilja (om du har hemma)
½ tsk honung
Salt efter smak, tänk på att fisken är saltad, salta hellre buljongen när du kokat fisken
Sås:
2 dl fiskbuljong från kokningen
1 dl vitt vin
1 dl grädde
Ev salt och svartpeppar
Lite maizenaredning om den inte tjocknar tillräckligt efter reduceringen
1 msk smör
Potatis duchesse:
½ kilo skalad potatis
2 äggulor
1 dl grädde
3 msk flytande smör/olja
Salt och svartpeppar
Koka potatisen.
Lägg fisken på ett fat och salta på båda sidor. Låt ligga ca 20 minuter.
Blanda allt till lagen och koka denna i 15 minuter. Lägg i torsken och låt den bara sjuda precis tills den lamellar sig.
Sila av lagen efter fiskkoket, mät upp 2 dl. Häll detta i en kastrull tillsammans med vin och grädde och reducera ner till hälften. Red ev. av den lite med maizena och klicka till sist i en matsked smör.
Gör duchessen under tiden såsen kokar. Pressa potatisen, häll över äggulor, grädde och smör/oljan och kör alltsamman med en elvisp. Lägg moset i ett tyll mede ganska grov sprits.
Placera fisken på varsitt eldfast litet fat. Spritsa duchessen runt, häll över såsen och strö över osten. Gratinera i 225 grader tills potatisduchessen börjar ta färg. Strö över räkorna och servera med någon god grönsak.
GRARINERAD TORSKRYGG MED VITVINSÅS OCH POTATIS DUCHESSE
2 personer
2 bitar torskrygg utan skinn
Salt
1,5 dl skalade räkor
1 dl riven parmesanost
Lag:
1 liter vatten
2 lagerblad
1 gul lök
8-10 vitpepparkorn
1 ,5 msk fiskfond eller 1 tärning fiskbuljong
Ett par kvistar persilja (om du har hemma)
½ tsk honung
Salt efter smak, tänk på att fisken är saltad, salta hellre buljongen när du kokat fisken
Sås:
2 dl fiskbuljong från kokningen
1 dl vitt vin
1 dl grädde
Ev salt och svartpeppar
Lite maizenaredning om den inte tjocknar tillräckligt efter reduceringen
1 msk smör
Potatis duchesse:
½ kilo skalad potatis
2 äggulor
1 dl grädde
3 msk flytande smör/olja
Salt och svartpeppar
Koka potatisen.
Lägg fisken på ett fat och salta på båda sidor. Låt ligga ca 20 minuter.
Blanda allt till lagen och koka denna i 15 minuter. Lägg i torsken och låt den bara sjuda precis tills den lamellar sig.
Sila av lagen efter fiskkoket, mät upp 2 dl. Häll detta i en kastrull tillsammans med vin och grädde och reducera ner till hälften. Red ev. av den lite med maizena och klicka till sist i en matsked smör.
Gör duchessen under tiden såsen kokar. Pressa potatisen, häll över äggulor, grädde och smör/oljan och kör alltsamman med en elvisp. Lägg moset i ett tyll mede ganska grov sprits.
Placera fisken på varsitt eldfast litet fat. Spritsa duchessen runt, häll över såsen och strö över osten. Gratinera i 225 grader tills potatisduchessen börjar ta färg. Strö över räkorna och servera med någon god grönsak.
