karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Sockersaltad lax med vit sparris och hollandaise

Publicerad 2016-06-24 14:04:00 i Allmänt,

Visst, matjessill och gräddfil, gräslök och färsk potatis ÄR midsommar! Men om man äter detta på lunchen kan det kanske vara gott med ett lite annat alternativ till kvällen. Okej, jag vet att ni inte hinner sockersalta lax på några timmar men köp då gravad färdig i år och satsa på den hemsaltade en annan dag

SOCKERSALTAD LAXFILÉ
4 personer

700 g färsk laxfilé
2 dl salt
1 dl socker

Ta bort skinnet på filéerna och frys dem i minst 2 dygn. Det går också bra att använda fryst lax men färsk är betydligt godare.

Tina laxen, blanda socker och salt och gnid in laxfiléerna ordentligt med blandningen.
Lägg ihop filéerna, strö ut hälften av resterande saltblandning på en aluminiumfolie, lägg laxen på folien, strö över resten av blandningen, vira in i folien och ställ i kylen två dygn.

ENKEL HOLLANDAISESÅS

100 smör
2 stora ägg (gulorna)
1tesked Dijonsenap
1 tsk citronsaft
En skvätt vitvinsvinäger

Smält smöret i en liten kastrull. Lägg äggulorna i en värmetålig skål över en kastrull med försiktigt sjudande vatten och vispa med en matsked i citronsaft och senap. Vispa hela tiden, mycket långsamt (annars kommer äggen att skära sig). Vispa i det smälta smöret i äggsmeten tills det blandas väl, tillsätt lite vatten för att tunna ut om det behövs. Vispa i en skvätt vinäger och krydda med lite salt och vitpeppar. Stäng av värmen och hålla såsen ljummen över en kastrull med varmt vatten.

KOKT VIT SPARRIS

16 vita sparris
2 tsk salt
1,5 liter vatten

Skala sparrisen och bryt av nedersta delen som kan vara träig.
Koka upp vatten och salt, lägg i sparrisen och koka precis till den börjar mjukna, överkoka inte!

Servera med den sockersaltade laxen och hollandaisen och ett torrt, riktigt kallt mousserande vin. Det behöver inte vara champagne, ett pärlande Alsace är alldeles utmärkt, och som vår vän där nere frau Muller säger, det är bara frågan om en gräns!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela