Sesamstekt lax med blomkålspuré och smörsås
Lite torftigt de senaste dagarna så i kväll festar vi till det lite!
SESAM- OCH PARMESANSTEKT LAX MED SMÖRSÅS OCH BLOMKÅLSPURÉ
2 personer
2 fina bitar laxfilé
1 dl sesamfrö
½ dl parmesanost, riven
Smör
Blanda sesamfrön och parmesanost och vänd laxfiléerna i detta. Se till att hela filén täcks på båda sidor.
Stek laxen sakta på båda sidor till en innertemperatur på 49 grader.
Blomkålspuré:
5 potatisar
½ blomkålshuvud
4 msk smör
½ dl grädde
Skala potatisen, dela blomkålen i mindre bitar och kloka dem i lättsaltat vatten tills både potatis och kål är mjuka. Smält smöret och häll i grädden så att vätskan blir varm. Kör potatis, blomkål och smör/grädden med elvisp tills det blir ett fint puré.
SMÖRSÅS
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar eller en halv gul lök
2 msk persilja, du väljer själv om du vill ha fryst eller färsk
2 msk vitvinsvinäger
2 dl vitt vin
150 g smör
Smaksättning. Jag tog gräslök och dill, du kan ha i citron, pepparrot eller vad du känner för.
Fräs lökarna i lite smör, hällde på vin och vinäger och låt det koka ihop tills ca 1 dl återstod. Sila såsen och häll den kvarvarande vätskan i en kastrull. Värm försiktigt, det får inte koka. Vispa i 150 g rumsvarmt smör i omgångar. Vispa kraftigt. Salta och peppra.
Gärna någon grönsak upptill, jag valde brysselkål som är en favorit. Samt vinet som blev över efter såsen naturligtvis!
SESAM- OCH PARMESANSTEKT LAX MED SMÖRSÅS OCH BLOMKÅLSPURÉ
2 personer
2 fina bitar laxfilé
1 dl sesamfrö
½ dl parmesanost, riven
Smör
Blanda sesamfrön och parmesanost och vänd laxfiléerna i detta. Se till att hela filén täcks på båda sidor.
Stek laxen sakta på båda sidor till en innertemperatur på 49 grader.
Blomkålspuré:
5 potatisar
½ blomkålshuvud
4 msk smör
½ dl grädde
Skala potatisen, dela blomkålen i mindre bitar och kloka dem i lättsaltat vatten tills både potatis och kål är mjuka. Smält smöret och häll i grädden så att vätskan blir varm. Kör potatis, blomkål och smör/grädden med elvisp tills det blir ett fint puré.
SMÖRSÅS
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar eller en halv gul lök
2 msk persilja, du väljer själv om du vill ha fryst eller färsk
2 msk vitvinsvinäger
2 dl vitt vin
150 g smör
Smaksättning. Jag tog gräslök och dill, du kan ha i citron, pepparrot eller vad du känner för.
Fräs lökarna i lite smör, hällde på vin och vinäger och låt det koka ihop tills ca 1 dl återstod. Sila såsen och häll den kvarvarande vätskan i en kastrull. Värm försiktigt, det får inte koka. Vispa i 150 g rumsvarmt smör i omgångar. Vispa kraftigt. Salta och peppra.
Gärna någon grönsak upptill, jag valde brysselkål som är en favorit. Samt vinet som blev över efter såsen naturligtvis!
