karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Sesamstekt lax med blomkålspuré och smörsås

Publicerad 2016-01-28 20:02:00 i Allmänt,

Lite torftigt de senaste dagarna så i kväll festar vi till det lite!

SESAM- OCH PARMESANSTEKT LAX MED SMÖRSÅS OCH BLOMKÅLSPURÉ
2 personer

2 fina bitar laxfilé
1 dl sesamfrö
½ dl parmesanost, riven
Smör

Blanda sesamfrön och parmesanost och vänd laxfiléerna i detta. Se till att hela filén täcks på båda sidor.
Stek laxen sakta på båda sidor till en innertemperatur på 49 grader.

Blomkålspuré:

5 potatisar
½ blomkålshuvud
4 msk smör
½ dl grädde

Skala potatisen, dela blomkålen i mindre bitar och kloka dem i lättsaltat vatten tills både potatis och kål är mjuka. Smält smöret och häll i grädden så att vätskan blir varm. Kör potatis, blomkål och smör/grädden med elvisp tills det blir ett fint puré.

SMÖRSÅS

1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar eller en halv gul lök
2 msk persilja, du väljer själv om du vill ha fryst eller färsk
2 msk vitvinsvinäger
2 dl vitt vin
150 g smör
Smaksättning. Jag tog gräslök och dill, du kan ha i citron, pepparrot eller vad du känner för.

Fräs lökarna i lite smör, hällde på vin och vinäger och låt det koka ihop tills ca 1 dl återstod. Sila såsen och häll den kvarvarande vätskan i en kastrull. Värm försiktigt, det får inte koka. Vispa i 150 g rumsvarmt smör i omgångar. Vispa kraftigt. Salta och peppra.

Gärna någon grönsak upptill, jag valde brysselkål som är en favorit. Samt vinet som blev över efter såsen naturligtvis!


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela