karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Grekisk afton

Publicerad 2016-02-05 16:34:00 i Allmänt,

Vi hade vänner här på mat i veckan och eftersom dom skulle ut och resa och kanske till Grekland blev det grekiskt för hela slanten. Sommaren -99 jobbade jag som kock på Rhodos och det grekiska köket ligger mig varmt om hjärtat. Det är rustikt, inte märkvärdigt, gott och ganska enkelt att tillaga. Smaklig måltid!

MOUSAKA
4 portioner

3 auberginer
0,5 dl olivolja
1 krm salt, efter smak

Köttfärssås:
1,5 gula lökar
2 vitlöksklyftor
400 g nötfärs eller lammfärs
2 msk olivolja
350 g krossade tomater på burk
3 msk tomatpuré
2msk chilisås
1,5 tsk salt
2 msk färsk oregano eller 2 tsk torkad
1 tsk malen kanel
1 krm nymalen svartpeppar

Ostsås:
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm riven muskotnöt
1 dl riven lagrad ost
2 ägg

Till garnering:
1,5 dl riven lagrad ost

Ugn: 200º

Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor på längden. Salta på dem och låt dem ligga 1 en kvart. Torka av och stek skivorna i rikligt med olja på mycket hög värme i en stekpanna. Auberginen ska få ordentlig stekyta med brun färg men inte bli brända.

Köttfärsås:

Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök och färs tillsammans under omrörning i oljan. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor och koka under lock 10-15 minuter. Såsen ska vara fast, inte rinnig. Smaka av med salt och svartpeppar.

Ostsås:

Vispa ut mjölet med en del av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, koka upp under omrörning och koka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite innan salt, muskot, ost och ägg vispas i.

Lägg 1/3 av skivorna i en ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen. Lägg på ett nytt lager aubergine, resten av köttfärssåsen och sista lagret aubergine. Bred över ostsåsen och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt gärna moussakan stå ca 10 minuter innan den serveras

TARAMOSALATA (Grekisk fiskromsröra)
Antal portioner: 4

100 g orökt kaviar (Ejderns går alldeles utmärkt)
150 g potatis, kokt
2 lite torra, vita brödskivor utan kanter
2 dl olivolja
1 st gul lök, liten

Mosa fiskrommen, potatisen och löken i en mixer.
Därefter arbetas oljan in i blandningen tills den är krämig. Garnera med oliver.

TSAZIKI

3 dl creme fraiche (eller grekiskt youghurt)
1 gurka
2 vitlöksklyftor eller 1 stor
Vitpeppar och salt
2 msk olivolja

Skala gurkan, ta ur kärnorna och riv den grovt. Låt rimma av i sil i ca ½ timma.
Pressa i vitlöken i creme fraichen, rör i den avrunna gurkan, olivoljan och peppar och salt. Klart! Plus ett gott bröd!

En sak bara, hoppa över det grekiska vinet, ta en italienare i stället!



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela