Grekisk afton
Vi hade vänner här på mat i veckan och eftersom dom skulle ut och resa och kanske till Grekland blev det grekiskt för hela slanten. Sommaren -99 jobbade jag som kock på Rhodos och det grekiska köket ligger mig varmt om hjärtat. Det är rustikt, inte märkvärdigt, gott och ganska enkelt att tillaga. Smaklig måltid!
MOUSAKA
4 portioner
3 auberginer
0,5 dl olivolja
1 krm salt, efter smak
Köttfärssås:
1,5 gula lökar
2 vitlöksklyftor
400 g nötfärs eller lammfärs
2 msk olivolja
350 g krossade tomater på burk
3 msk tomatpuré
2msk chilisås
1,5 tsk salt
2 msk färsk oregano eller 2 tsk torkad
1 tsk malen kanel
1 krm nymalen svartpeppar
Ostsås:
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm riven muskotnöt
1 dl riven lagrad ost
2 ägg
Till garnering:
1,5 dl riven lagrad ost
Ugn: 200º
Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor på längden. Salta på dem och låt dem ligga 1 en kvart. Torka av och stek skivorna i rikligt med olja på mycket hög värme i en stekpanna. Auberginen ska få ordentlig stekyta med brun färg men inte bli brända.
Köttfärsås:
Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök och färs tillsammans under omrörning i oljan. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor och koka under lock 10-15 minuter. Såsen ska vara fast, inte rinnig. Smaka av med salt och svartpeppar.
Ostsås:
Vispa ut mjölet med en del av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, koka upp under omrörning och koka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite innan salt, muskot, ost och ägg vispas i.
Lägg 1/3 av skivorna i en ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen. Lägg på ett nytt lager aubergine, resten av köttfärssåsen och sista lagret aubergine. Bred över ostsåsen och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt gärna moussakan stå ca 10 minuter innan den serveras
TARAMOSALATA (Grekisk fiskromsröra)
Antal portioner: 4
100 g orökt kaviar (Ejderns går alldeles utmärkt)
150 g potatis, kokt
2 lite torra, vita brödskivor utan kanter
2 dl olivolja
1 st gul lök, liten
Mosa fiskrommen, potatisen och löken i en mixer.
Därefter arbetas oljan in i blandningen tills den är krämig. Garnera med oliver.
TSAZIKI
3 dl creme fraiche (eller grekiskt youghurt)
1 gurka
2 vitlöksklyftor eller 1 stor
Vitpeppar och salt
2 msk olivolja
Skala gurkan, ta ur kärnorna och riv den grovt. Låt rimma av i sil i ca ½ timma.
Pressa i vitlöken i creme fraichen, rör i den avrunna gurkan, olivoljan och peppar och salt. Klart! Plus ett gott bröd!
En sak bara, hoppa över det grekiska vinet, ta en italienare i stället!
MOUSAKA
4 portioner
3 auberginer
0,5 dl olivolja
1 krm salt, efter smak
Köttfärssås:
1,5 gula lökar
2 vitlöksklyftor
400 g nötfärs eller lammfärs
2 msk olivolja
350 g krossade tomater på burk
3 msk tomatpuré
2msk chilisås
1,5 tsk salt
2 msk färsk oregano eller 2 tsk torkad
1 tsk malen kanel
1 krm nymalen svartpeppar
Ostsås:
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm riven muskotnöt
1 dl riven lagrad ost
2 ägg
Till garnering:
1,5 dl riven lagrad ost
Ugn: 200º
Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor på längden. Salta på dem och låt dem ligga 1 en kvart. Torka av och stek skivorna i rikligt med olja på mycket hög värme i en stekpanna. Auberginen ska få ordentlig stekyta med brun färg men inte bli brända.
Köttfärsås:
Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök och färs tillsammans under omrörning i oljan. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor och koka under lock 10-15 minuter. Såsen ska vara fast, inte rinnig. Smaka av med salt och svartpeppar.
Ostsås:
Vispa ut mjölet med en del av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, koka upp under omrörning och koka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite innan salt, muskot, ost och ägg vispas i.
Lägg 1/3 av skivorna i en ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen. Lägg på ett nytt lager aubergine, resten av köttfärssåsen och sista lagret aubergine. Bred över ostsåsen och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt gärna moussakan stå ca 10 minuter innan den serveras
TARAMOSALATA (Grekisk fiskromsröra)
Antal portioner: 4
100 g orökt kaviar (Ejderns går alldeles utmärkt)
150 g potatis, kokt
2 lite torra, vita brödskivor utan kanter
2 dl olivolja
1 st gul lök, liten
Mosa fiskrommen, potatisen och löken i en mixer.
Därefter arbetas oljan in i blandningen tills den är krämig. Garnera med oliver.
TSAZIKI
3 dl creme fraiche (eller grekiskt youghurt)
1 gurka
2 vitlöksklyftor eller 1 stor
Vitpeppar och salt
2 msk olivolja
Skala gurkan, ta ur kärnorna och riv den grovt. Låt rimma av i sil i ca ½ timma.
Pressa i vitlöken i creme fraichen, rör i den avrunna gurkan, olivoljan och peppar och salt. Klart! Plus ett gott bröd!
En sak bara, hoppa över det grekiska vinet, ta en italienare i stället!
