Variant på Skagen
Jobbade en kväll i veckan och hade några på tvårätters middag på restaurangen Västra. Tycker det är skitkul att jobba kväll men ett bestämt antal gäster och när kocken före mig säger: "Det finns torskrygg och fläskfilé och lite räkor, gör vad du vill".
Det här blev förrätten, en variant på Skagen men utan toast!
VARIANT PÅ SKAGEN
4 personer
1 kg färska räkor (eller frysta eller i lag, just här spelar det inte stor roll)
1 dl majonnäs (sim du gör själv förstås)
1 dl vispad grädde
salt och vitpeppar
1 liten rödlök
1 knippe gräslök
några vippor dill väl rensade från kvistar
1 vitlöksklyfta
4 skivor grovt bröd
blandsallad
citron
persilja och olja som du kört i mixer
Skala räkorna eller tina de frysta eller låt de i lag rinna av.
Hacka rödlöken, gräslöken och dillen fint. Blanda räkor och det gröna.
Gör majonnäsen, vispa grädden ganska hårt. Rör ihop till en sås.
Blanda i lite av såsen med räkorna. bara precis så att de blir lite insmorda i såsen. Ta resten sås, pressa i en vitlöksklyfta och servera detta i skålar bredvid på tallriken. Detta för att alla inte vill ha så mycket sås i Skagen och dels för att alla inte tycker om vitlök.
Bred ut salladen på en tallrik, lägg på brödet och fördela rikligt med Skagen över. garnera med en klyfta citron och en dillvippa. Strila lite av persiljeoljan över och ställ skålen med aiolisåsen bredvid.
Det här blev förrätten, en variant på Skagen men utan toast!
VARIANT PÅ SKAGEN
4 personer
1 kg färska räkor (eller frysta eller i lag, just här spelar det inte stor roll)
1 dl majonnäs (sim du gör själv förstås)
1 dl vispad grädde
salt och vitpeppar
1 liten rödlök
1 knippe gräslök
några vippor dill väl rensade från kvistar
1 vitlöksklyfta
4 skivor grovt bröd
blandsallad
citron
persilja och olja som du kört i mixer
Skala räkorna eller tina de frysta eller låt de i lag rinna av.
Hacka rödlöken, gräslöken och dillen fint. Blanda räkor och det gröna.
Gör majonnäsen, vispa grädden ganska hårt. Rör ihop till en sås.
Blanda i lite av såsen med räkorna. bara precis så att de blir lite insmorda i såsen. Ta resten sås, pressa i en vitlöksklyfta och servera detta i skålar bredvid på tallriken. Detta för att alla inte vill ha så mycket sås i Skagen och dels för att alla inte tycker om vitlök.
Bred ut salladen på en tallrik, lägg på brödet och fördela rikligt med Skagen över. garnera med en klyfta citron och en dillvippa. Strila lite av persiljeoljan över och ställ skålen med aiolisåsen bredvid.
