karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

På förfrågan - lite tips

Publicerad 2016-08-11 17:48:00 i Allmänt,

Många kommentarer till min blogg handlar om att det tar så lång tid att laga mat. Jag brukar svara. Planera! Och då gäller det allt, inköp, redskap, Mice en place (allt på plats) och inte minst ett rent och snyggt kök att arbeta i. Lite absoluta måsten för att det dels skall vara roligt och dels gå smidigt att fixa till en middag, oavsett om du skall ha gäster eller det bara gäller familjen eller dig själv:

BÖRJA FRÅN ETT RENT KÖK Diska upp vad som finns i diskhon eller på diskbänken innan du börjar. Håll rent efterhand, börja inte på en ny rätt innan du har städat upp efter den du nyss gjorde.

BRA REDSKAP Satsa på bra köksredskap. Du behöver inte ha allt men en bra måttsats, ett par ballongvispar (och gärna en s k kärringvisp också), provnål för att känna att exempelvis grönsaker är klara, slickepott, ett par hela och lättdiskade slevar, ett decilitermått och ett litermått, en mandolin för att lätt kunna skiva grönsaker och ett bra rivjärn. Resten kan du skaffa efter hand men släng då det som är utslitet.

BRA OCH VÄLSLIPADE KNIVAR Köp bra knivar redan från början. Och se till att dom är rejält vassa. Nej, man skär sig inte mer för att kniven är vass, tvärtom, men OM det skulle hända så blir det ett rent, fint snitt! Själv har jag japanska Globalknivar men det finns andra bra märken också. (Men inte lika bra!)

ALLT PÅ SIN PLATS Bestäm dig för var du skall förvara redskapen och låt dem sedan stanna kvar på sina platser och flytta inte omkring dom. Det är SÅ mycket lättare att bara sticka ner handen i en låda eller i ett skåp och VETA att det man behöver ligger precis där det skall. Mice en place betyder också att man tar fram alla ingredienser som behövs innan man börjar tillagningen och att man hackar och delar det som skall hackas och delas. Då löper det på lätt och behändigt.

Däremot spelar det ingen större roll om du har ett supermodernt kök eller ett lite äldre. Är maten väl på spisen eller i ugnen handlar det bara om några minuters skillnad oavsett om du har induktionshäll eller en helt vanlig spis. Ånga i en vanlig ugn får du om du sätter in en ugnsfast skål med vatten i på ugnsbotten.
Skall du ha gäster, gör mat som inte hindrar dig från att delta vid bordet. Bjuder du på kött, helstek det u ugnen, hur kul är det att finklädd ställa sig att steka en biff a la minute? Ha såsen klar, desserten färdig för uppläggning i kylen och förrätten på tallrik när gästerna sätter sig. Då för också du nöje av festen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela