Kantarellpaj med Västerbottenost
Om inte hjortron är skogen guld här nere i Sydsverige så är kantarellerna det! Visserligen hittar inte JAG några men på Varbergs torg finns det gott om dem. Och varför skulle jag gå omkring i timmar och leta när jag kan köpa fler kilo för ett par, tre hundralappar?
Kantareller går att använda till mycket, sås, soppa, varma mackor. Men här har jag gjort en paj som är riktigt, riktigt god!
KANTARELLPAJ med västerbottenost
4 personer
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk vatten
¼ tsk salt
½ msk oregano
Fyllning:
1 kg färska kantareller
1 vitlöksklyfta
2 dl västerbottenost, riven
Smör
3 ägg
2,5 dl gräddmjölk
Salt och svartpeppar
Lägg alla ingredienser till pajbotten i en matberedare, blanda dem väl. Ta upp, kavla ut degen ganska tunt och placera den i en bra pajform. Sätt i kylen.
Rensa och koka ur vattnet uer kantarellerna. Fräs dem i smöret, lägg i den hackade vitlöksklyftan på slutet. Krydda med lite salt och svartpeppar.
Vispa ihop ägg och gräddmjölk och krydda lite lätt.
Ta ut pajdegen ur kylen. Bred ut osten på botten, lägg över kantarellerna och häll till sist över äggblandningen. Baka i 180 grader i ca 40 minuter tills fyllningen stannat. Servera med en bra sallad, lite sås på creme fraiche och majonnäs med någon örtkrydda samt ett gott Alsacevin.
SÅS:
2 dl creme fraiche
1,5 dl majonnäs
1 msk pesto
1 pressad klyfta vitlök
Lite salt och svartpeppar efter smak
Kantareller går att använda till mycket, sås, soppa, varma mackor. Men här har jag gjort en paj som är riktigt, riktigt god!
KANTARELLPAJ med västerbottenost
4 personer
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk vatten
¼ tsk salt
½ msk oregano
Fyllning:
1 kg färska kantareller
1 vitlöksklyfta
2 dl västerbottenost, riven
Smör
3 ägg
2,5 dl gräddmjölk
Salt och svartpeppar
Lägg alla ingredienser till pajbotten i en matberedare, blanda dem väl. Ta upp, kavla ut degen ganska tunt och placera den i en bra pajform. Sätt i kylen.
Rensa och koka ur vattnet uer kantarellerna. Fräs dem i smöret, lägg i den hackade vitlöksklyftan på slutet. Krydda med lite salt och svartpeppar.
Vispa ihop ägg och gräddmjölk och krydda lite lätt.
Ta ut pajdegen ur kylen. Bred ut osten på botten, lägg över kantarellerna och häll till sist över äggblandningen. Baka i 180 grader i ca 40 minuter tills fyllningen stannat. Servera med en bra sallad, lite sås på creme fraiche och majonnäs med någon örtkrydda samt ett gott Alsacevin.
SÅS:
2 dl creme fraiche
1,5 dl majonnäs
1 msk pesto
1 pressad klyfta vitlök
Lite salt och svartpeppar efter smak
