Helstekt fläskfilé med potatishalvor, rödvinssky och smörbräserande grönsaker
Känner att jag vill dela med mig av huvudrätten från i måndags. Den som föregicks av varianten på Skagen. Rödvinsskyn fanns sedan förut men tar med mitt recept på denna också.
HELSTEKT FLÄSKFILÉ MED RÖDVINSSKY, POTATISHALVOR OCH SMÖRBRÄSERADE GRÖNSAKER
4 personer
2 små fläskfileer väl rensade från senor
salt och svartpeppar
finkrossad timjan
10 medelstora potatisar
rapsolja
flingsalt
timjan
1 stånd romansallad
3 st morötter
15 champinjoner
Gnid in filéerna med salt, peppar och timjan och bryn dem runt om.
Stek dem färdigt i ugnen på 120 grader tills de har en innertemperatur på 62 grader. Låt dem vila invirade i folie en kvart.
Dela potatisen på mitten och lägg dem i en långpanna. Ringla över oljan och strö över timjan och flingsalt. Kör dem i 225 grader i ugnen i ca 1/2 timma, höj värmen mot slutet och slå över ugnen till grill de sista minuterna för att få en fin yta.
Stek champinjonerna gyllenbruna. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor, använd en osthyvel. Smörstek morotsskivorna och lägg över dem på ett fat. Strimla salladen och fräs den i smör strax före serveringen.
Lägg upp sallad, morötter och svamp på en fin tallrik. Dela fläskfileerna i två delar och placera dem ovanpå grönsakerna. Ringla över rödvinsskyn och placera potatisen runt om.
RÖDVINSSKY:
5 vitlöksklyftor, hela
2 gula lökar
1 msk olivolja
1/2 dl strösocker
50 cl rött vin
1 dl portvin
1 dl kalvfond, koncentrerad
4 dl vatten
2 tsk maizena majsstärkelse
25 g smör
svartpeppar, nymald
Skala och kör löken och vitlöken tillsammans med olivoljan på 225 grader i ugnen tills de blir gyllenbruna.
Smält sockret i en kastrull och låt det bli lite brunt utan att brännas.
Krossa löken och lägg den i kastrullen tillsammans med vin, vatten och kalvfond. Koka ner till halva mängden vätska, red av med lite maizena utrört i vatten och klicka till sist i en rejäl klick smör.
HELSTEKT FLÄSKFILÉ MED RÖDVINSSKY, POTATISHALVOR OCH SMÖRBRÄSERADE GRÖNSAKER
4 personer
2 små fläskfileer väl rensade från senor
salt och svartpeppar
finkrossad timjan
10 medelstora potatisar
rapsolja
flingsalt
timjan
1 stånd romansallad
3 st morötter
15 champinjoner
Gnid in filéerna med salt, peppar och timjan och bryn dem runt om.
Stek dem färdigt i ugnen på 120 grader tills de har en innertemperatur på 62 grader. Låt dem vila invirade i folie en kvart.
Dela potatisen på mitten och lägg dem i en långpanna. Ringla över oljan och strö över timjan och flingsalt. Kör dem i 225 grader i ugnen i ca 1/2 timma, höj värmen mot slutet och slå över ugnen till grill de sista minuterna för att få en fin yta.
Stek champinjonerna gyllenbruna. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor, använd en osthyvel. Smörstek morotsskivorna och lägg över dem på ett fat. Strimla salladen och fräs den i smör strax före serveringen.
Lägg upp sallad, morötter och svamp på en fin tallrik. Dela fläskfileerna i två delar och placera dem ovanpå grönsakerna. Ringla över rödvinsskyn och placera potatisen runt om.
RÖDVINSSKY:
5 vitlöksklyftor, hela
2 gula lökar
1 msk olivolja
1/2 dl strösocker
50 cl rött vin
1 dl portvin
1 dl kalvfond, koncentrerad
4 dl vatten
2 tsk maizena majsstärkelse
25 g smör
svartpeppar, nymald
Skala och kör löken och vitlöken tillsammans med olivoljan på 225 grader i ugnen tills de blir gyllenbruna.
Smält sockret i en kastrull och låt det bli lite brunt utan att brännas.
Krossa löken och lägg den i kastrullen tillsammans med vin, vatten och kalvfond. Koka ner till halva mängden vätska, red av med lite maizena utrört i vatten och klicka till sist i en rejäl klick smör.
