karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Helstekt fläskfilé med potatishalvor, rödvinssky och smörbräserande grönsaker

Publicerad 2016-08-18 20:03:00 i Allmänt,

Känner att jag vill dela med mig av huvudrätten från i måndags. Den som föregicks av varianten på Skagen. Rödvinsskyn fanns sedan förut men tar med mitt recept på denna också.

HELSTEKT FLÄSKFILÉ MED RÖDVINSSKY, POTATISHALVOR OCH SMÖRBRÄSERADE GRÖNSAKER
4 personer

2 små fläskfileer väl rensade från senor
salt och svartpeppar
finkrossad timjan

10 medelstora potatisar
rapsolja
flingsalt
timjan

1 stånd romansallad
3 st morötter
15 champinjoner

Gnid in filéerna med salt, peppar och timjan och bryn dem runt om.
Stek dem färdigt i ugnen på 120 grader tills de har en innertemperatur på 62 grader. Låt dem vila invirade i folie en kvart.

Dela potatisen på mitten och lägg dem i en långpanna. Ringla över oljan och strö över timjan och flingsalt. Kör dem i 225 grader i ugnen i ca 1/2 timma, höj värmen mot slutet och slå över ugnen till grill de sista minuterna för att få en fin yta.

Stek champinjonerna gyllenbruna. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor, använd en osthyvel. Smörstek morotsskivorna och lägg över dem på ett fat. Strimla salladen och fräs den i smör strax före serveringen.

Lägg upp sallad, morötter och svamp på en fin tallrik. Dela fläskfileerna i två delar och placera dem ovanpå grönsakerna. Ringla över rödvinsskyn och placera potatisen runt om.

RÖDVINSSKY:
5 vitlöksklyftor, hela
2 gula lökar
1 msk olivolja
1/2 dl strösocker
50 cl rött vin
1 dl portvin
1 dl kalvfond, koncentrerad
4 dl vatten
2 tsk maizena majsstärkelse
25 g smör
svartpeppar, nymald

Skala och kör löken och vitlöken tillsammans med olivoljan på 225 grader i ugnen tills de blir gyllenbruna.
Smält sockret i en kastrull och låt det bli lite brunt utan att brännas.
Krossa löken och lägg den i kastrullen tillsammans med vin, vatten och kalvfond. Koka ner till halva mängden vätska, red av med lite maizena utrört i vatten och klicka till sist i en rejäl klick smör.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela