Godaste chokladfondanten
Ljummen, rinnande choklad som sipprar ut ur en nygräddad kaka, färska bär och lite vispgrädde (eller något tinad vaniljglass), vad kan vara godare som avslutning på en middag?
CHOKLADFONDANT
100 g smör
150 g god mörk choklad
2 st ägg
2 st äggulor
0,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
smör + strösocker till formarna
florsocker
hallon, röda vinbär, jordgubbar, eller vad man nu kan hitta
lättvispad grädde
Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.
Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.
Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke.
Vispa även i mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen.
Rör tills det blir en slät och blank kräm.
Smöra fyra ugnsfasta portionsformar av crème brulée-typ.
Sockra dem istället för att mjöla så blir ytan blank och fin. Eller sätt vanliga muffinsformar i en muffinsform (brukar finnas för 12 muffins).Fördela smeten i formarna. Fram till hit kan du förbereda.
Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen.
Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.
Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.
Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på desserttallrikar.
Garnera med florsocker och röda bär. Servera lättvispad grädde i en skål bredvid, alla tycker inte om grädde.
CHOKLADFONDANT
100 g smör
150 g god mörk choklad
2 st ägg
2 st äggulor
0,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
smör + strösocker till formarna
florsocker
hallon, röda vinbär, jordgubbar, eller vad man nu kan hitta
lättvispad grädde
Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.
Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.
Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke.
Vispa även i mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen.
Rör tills det blir en slät och blank kräm.
Smöra fyra ugnsfasta portionsformar av crème brulée-typ.
Sockra dem istället för att mjöla så blir ytan blank och fin. Eller sätt vanliga muffinsformar i en muffinsform (brukar finnas för 12 muffins).Fördela smeten i formarna. Fram till hit kan du förbereda.
Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen.
Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.
Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.
Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på desserttallrikar.
Garnera med florsocker och röda bär. Servera lättvispad grädde i en skål bredvid, alla tycker inte om grädde.
