Fläsknoisette med gräddkokt mangold och smörstekta grönsaker
En del av det vi odlat sjunger nu på sista versen. Sista sådden rädisor , mangolden (så mycket bättre än spenat, går att skörda i flera månader), salladslöken. Allt skördade vi nu för sista gången i år. Då passar det bra med någon enkel kötträtt, grönsakerna får spela huvudrollen.
FLÄSKNOISETTE MED GRÄDDKOKT MANGOLD OCH SMÖRSTEKTA RÄDISOR OCH SMÅLÖKAR
2 personer
1 liten fläskfilé (svensk förstås, innehåller inte en massa vatten)
1 liter mangold (går bra med spenat också, fryst hel om du vill)
1 kryddmått muskotnöt, riven
2 dl grädde
aningen maizenaredning
salt & svartpeppar
1 knippa rädisor
4 smålökar
smör och neutral olja till stekningen
Ansa filén från hinnor och senor och skär den i skivor, Salta och peppra på båda sidor och låt skivorna ligga en stund så att salt och kryddor "fäster".
Koka mangolden i lättsaltat vatten i tio minuter, ta upp och låt den rinna av. Hacka den mycket grovt (ett par skär rakt igenom bara) och krama ut vattnet. Smält ett par matskedar smör och lägg i mangolden samt späd med grädden. Koka upp och krydda med muskot, salt och peppar.
Lägg en klick smör i en panna och ett par matskedar neutral olja. Sänk värmen och låt lök och rädisor sakta puttra i ca 10 minuter, se upp så de inte bryns.
Stek köttet hastigt på båda sidor, bara precis så det blir svagt rosa i kärnan.
Servera med kokt potatis och ett lättare rödvin. Eller vatten.
Vet ni förresten skillnaden på att äta lunch eller middag mitt på dagen? Dricker man vin till maten är det middag, dricker man vatten är det lunch. Eftersom man efter franskt manér ALLTID dricker vin till middagen!
FLÄSKNOISETTE MED GRÄDDKOKT MANGOLD OCH SMÖRSTEKTA RÄDISOR OCH SMÅLÖKAR
2 personer
1 liten fläskfilé (svensk förstås, innehåller inte en massa vatten)
1 liter mangold (går bra med spenat också, fryst hel om du vill)
1 kryddmått muskotnöt, riven
2 dl grädde
aningen maizenaredning
salt & svartpeppar
1 knippa rädisor
4 smålökar
smör och neutral olja till stekningen
Ansa filén från hinnor och senor och skär den i skivor, Salta och peppra på båda sidor och låt skivorna ligga en stund så att salt och kryddor "fäster".
Koka mangolden i lättsaltat vatten i tio minuter, ta upp och låt den rinna av. Hacka den mycket grovt (ett par skär rakt igenom bara) och krama ut vattnet. Smält ett par matskedar smör och lägg i mangolden samt späd med grädden. Koka upp och krydda med muskot, salt och peppar.
Lägg en klick smör i en panna och ett par matskedar neutral olja. Sänk värmen och låt lök och rädisor sakta puttra i ca 10 minuter, se upp så de inte bryns.
Stek köttet hastigt på båda sidor, bara precis så det blir svagt rosa i kärnan.
Servera med kokt potatis och ett lättare rödvin. Eller vatten.
Vet ni förresten skillnaden på att äta lunch eller middag mitt på dagen? Dricker man vin till maten är det middag, dricker man vatten är det lunch. Eftersom man efter franskt manér ALLTID dricker vin till middagen!
