ENTRECOTE MED ÖRTBAKAD KLYFTPOTATIS OCH GRÖNPEPPARSÅS
Nu drar vi på ordentligt med bästa fredagsmaten! Hittade två fina entrecotes, hängmörade och med mycket insprängt fett, från Mostorps Gård. Då fick det bli bästa grönpepparsåsen och lite annat smått och gott till och gott blev det!
ENTRECOTE MED ÖRTBAKAD KLYFTPOTATIS OCH GRÖNPEPPARSÅS
2 personer
2 bra, tjocka skivor entrecote
salt, flingsalt och nymald svartpeppar
smör till stekning
Grönpepparsås:
2 schalottenlökar
1 msk torkad grönpeppar
3/4 dl konjak
1-2 tsk kalvfond, koncentrerad
2-3 dl grädde
1 msk smör
8 potatisar
neutral olja
torkade örtkryddor, gärna blandade
flingsalt
broccolokål och några gröna sparris
Salta och peppra köttet och strö över lite flingsalt. Gnid in kryddorna och låt vila i rumstemperatur medan du gör det andra.
Tvätta och klyfta potatisen och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över oljan och strö över flingsalt och örtkryddor. Kör dem i ugnen på 225 grader i 30 minuter, de sista 5 under grillelementet för att få fin färg och knaprig yta.
Sås:
Skala och hacka löken fint, stöt grönpepparkornen lätt i en mortel.
Lägg en klick smör i en kastrull och låt lök och peppar puttra 5 minuter på låg värme. Häll över 1/2 dl konjak och tänd på (flambera). Häll i fonden och grädden och låt såsen stå och koka tills den tjocknar. Smaka av med resten konjaken och en rejäl klick smör.
Koka kålen i lättsaltat vatten, lägg sparrisen i en liten ugnsfast form, klicka över lite smör, salta och ställ in den bredvid potatisen tills den fått färg och börjat mjukna.
Stek köttet strax före serveringen till den grad du vill, vi kör medium.
Servera med ett kraftigt rött vin och fredagskvällen är räddad!
ENTRECOTE MED ÖRTBAKAD KLYFTPOTATIS OCH GRÖNPEPPARSÅS
2 personer
2 bra, tjocka skivor entrecote
salt, flingsalt och nymald svartpeppar
smör till stekning
Grönpepparsås:
2 schalottenlökar
1 msk torkad grönpeppar
3/4 dl konjak
1-2 tsk kalvfond, koncentrerad
2-3 dl grädde
1 msk smör
8 potatisar
neutral olja
torkade örtkryddor, gärna blandade
flingsalt
broccolokål och några gröna sparris
Salta och peppra köttet och strö över lite flingsalt. Gnid in kryddorna och låt vila i rumstemperatur medan du gör det andra.
Tvätta och klyfta potatisen och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över oljan och strö över flingsalt och örtkryddor. Kör dem i ugnen på 225 grader i 30 minuter, de sista 5 under grillelementet för att få fin färg och knaprig yta.
Sås:
Skala och hacka löken fint, stöt grönpepparkornen lätt i en mortel.
Lägg en klick smör i en kastrull och låt lök och peppar puttra 5 minuter på låg värme. Häll över 1/2 dl konjak och tänd på (flambera). Häll i fonden och grädden och låt såsen stå och koka tills den tjocknar. Smaka av med resten konjaken och en rejäl klick smör.
Koka kålen i lättsaltat vatten, lägg sparrisen i en liten ugnsfast form, klicka över lite smör, salta och ställ in den bredvid potatisen tills den fått färg och börjat mjukna.
Stek köttet strax före serveringen till den grad du vill, vi kör medium.
Servera med ett kraftigt rött vin och fredagskvällen är räddad!
