karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

ENDIVE MED BACON OCH GETOST

Publicerad 2016-08-09 10:47:00 i Allmänt,

Tips på en lite annorlunda förrätt. Lite trixig att göra men allt kan vara klart långt i förväg och bara läggas upp strax före servering och då blir det genast enklare eller hur? Och örtsaltet har du glädje av länge, det håller sig i månader.

ENDIV MED BACON, VITLÖK, FRITERAD GULBETA OCH HEMGJORT ÖRTSALT
4 personer
8 st stora blad från endivsallad
1 bit getost (eller brieost om du inte tycke om getost)
1 pk bacon
8 vitlöksklyftor marinerade i olivoljedressingen du skall använda till rätten
4 st gulbetor (eller annan färgstark rotfrukt som morot, polkabeta el dyl)
1 liter vanlig matolja

ÖRTSALT:
1 dl havssalt, finkrossat
Ett par kvistar av vardera timjan och rosmarin, hackade och mortlade

MARINAD OCH DRESSING:
1 dl bra olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk oregano
½ finhackad, inte för stark chili

Blanda dressingen, skala vitlöksklyftorna och låt dem ligga i dressingen över natten.

Blanda örtsaltet och häll det i en snygg burk eller skål.

Lossa endivbladen försiktigt, skölj av dem och låt dem rinna av väl.
Stek baconet, lägg det på en bit hushållspapper och låt den kallna.
Dela osten i ganska stora bitar.
Skala gulbetorna, skiva dem tunt med en mandolin (eller osthyvel om du inte har någon mandolin). Hetta upp matoljan till 170 grader. Lägg i gulbetsskivorna och fritera dem gyllene.

Lägg två endivblad på varje tallrik. Placera ut bacon, ost och vitlök och droppa över lite av marinaden. Sist de friterade gulbetorna, de skall inte bli blötta av marinaden. Servera med ett vitt, ganska fruktigt vin.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela