Asiatiskt på mitt sätt
Asaiatiskt på mitt sätt
4 personer
¾ dl salt
¾ dl socker
14 stora räkor utan skal (vannameiräkor som odlas i Vietnam på certifierade odlingar)
2 bitar torskrygg
1 liten palsternacka
10 cm purjo
3 st pärllökar eller 1 st silverlök
2 medelstora morötter
10 rädisor
1 röd pepparfrukt med ALLA kärnor borttagna
3 klyftor vitlök
8-10 kvistar färsk koriander
1 kvist libbsticka
1 burk vattenkastanjer
1 tsk risvinäger
2-3 mas fisksås
3 msk sesamolja
1 fp kokosnötsmjölk
Blanda 1,5 l vatten med saltet och sockret. Lägg i torsk och räkor och låt marinera i ca 2 timmar.Skiva morötter, palsternacka, purjo, rädisor, pepparfrukt, vitlök och lök riktigt tunt, gärna på salamander (akta fingrarna). Hetta upp 2 msk sesamolja och lägg i de skivade grönsakerna. Sänk värmen, grönsaksblandningen skall bara bli mjuk, inte brynas. Häll över kokosmjölken och krydda med resterande sesamolja, fisksåsen, risvinägern. Ta mer fisksås och sesamolja om ni vill ha saltare respektive mer sesamsmak på maten. Koka upp och koka ett par minuter.
Ta upp torsk och räkor ur marinaden och låt dem rinna av.
Dela vattenkastanjerna mitt på och dela torsken i mindre bitar. Lägg i detta i rätten så kastanjerna blir varma och fisken lätt kokt. Lägg i koriander och libbsticka, lätt hackade.
Stek räkorna hastigt på hög värme i en stekpanna och lägg i dem allra sist. Nu skall inte rätten koka utan bara hållas varm.
Servera med kokt jasminris, en grönsallad och gärna ett ingefärsöl eller en bra Gewurtstraminer.