karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Asiatiskt på mitt sätt

Publicerad 2019-06-02 11:10:43 i Allmänt,

 
 
Hej igen, det var ett tag sedan! Mycket att fixa med på kolonilotten och så har vi varit en sväng i England. Bäst att passa på medan de ännu är med i EU! I en liten stad i östra England, Boston, bodde vi på ett alldeles fantastiskt litet hotell som ägdes av en flicka från Ukraina. I hennes kök, som var både Europeiskt och Asiatiskt, jobbade två kvinnliga kockar från Thailand som lagade den godaste thaimat jag någonsin ätit. Inklusive den jag ätit i Thailand. Jag vill inte påstå att jag kopierat en av deras rätter men jag har försökt känna mig fram med asiatiska kryddor för att åtminstone komma i närheten. 
Det krävs en hel del lite ovanligare ingredienser men de går att använda i mycket mer än asiatiska maträtter och har hyfsat lång hällbarhet så var inte rädda för att köpa både fisksås och sesamolja till exempel. Allt finns i de flesta större butiker. Skulle ni sakta någon rotfrukt eller grönsak, ersätt med någon annan. Lycka till!
 

Asaiatiskt på mitt sätt

4 personer

 

¾ dl salt

¾ dl socker

14 stora räkor utan skal (vannameiräkor som odlas i Vietnam på certifierade odlingar)

2 bitar torskrygg

 

1 liten palsternacka

10 cm purjo

3 st pärllökar eller 1 st silverlök

2 medelstora morötter

10 rädisor

1 röd pepparfrukt med ALLA kärnor borttagna

3 klyftor vitlök

8-10 kvistar färsk koriander

1 kvist libbsticka

1 burk vattenkastanjer

1 tsk risvinäger

2-3 mas fisksås

3 msk sesamolja

1 fp kokosnötsmjölk

 Blanda 1,5 l vatten med saltet och sockret. Lägg i torsk och räkor och låt marinera i ca 2 timmar.Skiva morötter, palsternacka, purjo, rädisor, pepparfrukt, vitlök och lök riktigt tunt, gärna på salamander (akta fingrarna). Hetta upp 2 msk sesamolja och lägg i de skivade grönsakerna. Sänk värmen, grönsaksblandningen skall bara bli mjuk, inte brynas. Häll över kokosmjölken och krydda med resterande sesamolja, fisksåsen, risvinägern. Ta mer fisksås och sesamolja om ni vill ha saltare respektive mer sesamsmak på maten. Koka upp och koka ett par minuter.

Ta upp torsk och räkor ur marinaden och låt dem rinna av.

Dela vattenkastanjerna mitt på och dela torsken i mindre bitar. Lägg i detta i rätten så kastanjerna blir varma och fisken lätt kokt. Lägg i koriander och libbsticka, lätt hackade.

Stek räkorna hastigt på hög värme i en stekpanna och lägg i dem allra sist. Nu skall inte rätten koka utan bara hållas varm.

Servera med kokt jasminris, en grönsallad och gärna ett ingefärsöl eller en bra Gewurtstraminer.

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela