karlssonskok.blogg.se

Tips och trix om mat och fix

Dagens skörd från kolonin

Publicerad 2016-06-30 19:37:00 i Allmänt,

Tidigare idag skördade jag lite smått och gott från vår kolonilott. Jisses vilken fröjd det är med denna lilla jordplätt. Vi hämtade en gurka, några rödlökar, en rejäl knippa basilika och den frösådda dillen.
Dillkronorna frös jag in för framtida kräftkok och inläggningar men det andra gjorde jag i ordning. Recept följer tillsammans med mitt recept på majonnäs som en del av er frågat efter igen. Lägg märke till att det som numera kallas för picklad gurka inte är märkvärdigare än det som våra mammor kallade för inlagd ättiksgurka!

PICKLAD RÖDLÖK

2 st stora rödlökar

Lag:
1 dl ättikssprit 12%
2 dl socker
1 tsk flytande honung
3 dl vatten
salt och svartpeppar

Rör lagen kall. Skiva löken tunnt, lägg den i en burk eller kruka och häll över lagen. Låt den stå över natten, klart.

PICKLAD GURKA

1 st slanggurka

Lag och tillagning som ovan.

PESTO

2 dl färsk basilika
1 dl msk pamersanost (eller västerbottenost eller en annan bra lagrad ost)
3 msk hasselnötter (alldeles utmärkt ersättning för pinjenötter och hälften så dyrt)
1 vitlöksklyfta
1-1,5 dl olivolja
salt & peppar

Använd mixer eller foodprocessor (matberedare för oss som är gamla nog att förstå svenska).

Använd bara bladen på basilikan, ta bort stjälkarna. Skär vitlöken i ett par bitar. Lägg allt utom oljan o matberedaren eller mixerskålen och finfördela ordentligt. Späd med oljan lite i taget tills du får en för dig lagom tjock pesto. Salta och peppra efter egen smak

MAJONNÄS

1 äggula
½ tsk salt
Aningen svartpeppar
1 tsk Dijonsenap (och inget annat!)
1 tsk vit balsamvinäger
1-2 dl solros- eller rapsolja

Blanda äggula, senap, salt peppar och vinäger.
Vispa i oljan, först droppvis, med elvisp. (Naturligtvis GÅR det med en vanlig visp men varför det?)
Fortsätt vispa i olja tills majonnäsen blir tjock.
Smaka eventuellt av med mera salt och peppar.

Om

Min profilbild

Karlssons kök

https://www.facebook.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela