Hemma igen med skogens guld!
Hemma igen kom Skånefamiljen upp och lämnade barnen för några dagar. Därav de glesa blogginläggen i veckan, en treåring och en ettåring tar sin tid. Bjöd på lax innan de körde hem igen, ett nytt recept som jag gärna delar med mig av. Gör gärna en kall sås till, naturligtvis bäst med stenbitsrom från Björkängs Fisk men vanlig Kalles kaviar går faktiskt bra det också.
Laxsida i ugn
1 hel sida lax
1,5 msk flingsalt
1 msk rörsocker
1 tsk kummin (INTE spiskummin)
rivet skal från 1 citron
en finhackad mild chili
lite olivolja
Täck en långpanna med smörpapper och lägg på laxen. Blanda alla övriga ingredienser i en mortel och mortla ihop dem. Gnid in laxen väl med kryddorna och låt stå ett par timmar i kylen så att salt och socker tränger in. Ringla över ett par matskedar olja. Kör laxsidan i 150 grader i ugnen ca 20 minuter, se efter att den bara precis är genomstekt. Med termometer 56 grader. Ta ut den och servera med kokt potatis och en kall sås.
Kall sås
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 msk gräslök
1 msk hackad dill
1 msk fänkålsdill (hoppa över om ni inte har, jag odlade på lotten)
3 msk stenbitsrom (eller vanlig kaviar med då inget salt)
Rör ihop alltsammans, klart!