Biff Rydberg
Biff Rydberg- en klassiker som har sitt ursprung från hotell Rydberg vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm. Eller snarare från Abraham Rydberg som donerade pengar så att det kunde byggas. Hotellet drevs mellan 1857 och 1914 då det revs för att Skandinaviska banken skulle kunna uppföra sitt bankpalats. En variant på rätten är Biff Greta som serverades första gången som vickning på Karlstads Stadshotell. Den rätten har fått sitt namn efter krögare Olséns fru Greta och skillnaden från Biff Rydberg är att senapskrämen blandas med köttet innan detta steks som en slags marinad. Liten historielektion om biffar, nu till receptet.
BIFF RYDBERG
2 personer
350 g filé eller ryggbiff från älg eller oxe
1 stor gul lök
1/2 kg lättkokt potatis
salt
svartpeppar
Senapskräm:
1 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
2 tsk dijonsenap original
1 tsk grovkornig dijonsenap
1 tsk flytande honung
lite salt
Blanda alla ingredienserna till senapskrämen och ställ i kylen.
Tärna och koka potatisen lätt i saltat vatten. Den kan också råstekas men blir bättre i smaken och lättare att steka om den får ett lätt kok.
Tärna och stek köttet, peppra och salta.
Hacka löken ganska fint och stek den gyllene.
Töm av vattnet från potatisen, ånga den och stek den tills den får aningen knaprig yta.
Lägg upp kött, potatis och lök var för sig på ett fat och servera med rå äggula och senapskrämen. Ett mörkt öl och en "lille en" i form av gammeldansk eller Jäger är alldeles utmärkt till!
BIFF RYDBERG
2 personer
350 g filé eller ryggbiff från älg eller oxe
1 stor gul lök
1/2 kg lättkokt potatis
salt
svartpeppar
Senapskräm:
1 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
2 tsk dijonsenap original
1 tsk grovkornig dijonsenap
1 tsk flytande honung
lite salt
Blanda alla ingredienserna till senapskrämen och ställ i kylen.
Tärna och koka potatisen lätt i saltat vatten. Den kan också råstekas men blir bättre i smaken och lättare att steka om den får ett lätt kok.
Tärna och stek köttet, peppra och salta.
Hacka löken ganska fint och stek den gyllene.
Töm av vattnet från potatisen, ånga den och stek den tills den får aningen knaprig yta.
Lägg upp kött, potatis och lök var för sig på ett fat och servera med rå äggula och senapskrämen. Ett mörkt öl och en "lille en" i form av gammeldansk eller Jäger är alldeles utmärkt till!
